Annons

Annons

Experten: Våga vägra lyckohetsen!

När Jessica Hjert Flod fick barn blev vändes livet snabbt upp och ned.

Blev den första tiden som mamma inte som du tänkt? Sömnbrist, hormondippar och kolikskrik kan fördröja mammalyckan rejält, något Jessica Hjert Flod tar upp i sin nya bok.

– Att bli mamma, och hitta sig själv i mammarollen är jättesvårt. Särskilt om man hamnat i en ond cirkel av mycket barnskrik och lite sömn, säger Jessica Hjert Flod, författare och beteendevetare.

Annons

Just den här onda cirkeln har Jessica själv varit i, något hon delar med sig av i boken Måste alla vara så jävla lyckliga hela tiden. Den handlar om alla de svårigheter det finns med att vara förälder och om den ”förbjudna” tanken om att inte vara lycklig med sitt föräldrarskap. Jessica tycker att hon själv hade haft användning av boken i början av sitt föräldrarskap, hon kände att det var väldigt svårt att hitta sig själv i mammarollen och friheten som försvann i och med föräldrarskapet var hon inte beredd på.

– Det är en omställning att bli förälder och om man har ett barn som skriker mycket är det jättejobbigt och i eländet känner man sig väldigt ensam, säger Jessica.

I dagens ständiga mediaflöde av blogginlägg, facebook- och twitteruppdateringar och instagrambilder blir det lätt en tävling om att visa upp hur bra man har det, eller hur underbart det är att vara mamma. All denna ”lyckohets” fick Jessica att känna sig ännu mer ensam.

”Ägna en kvart åt dig själv!”

Jessica ville sitt barns bästa, och gav sitt bästa hela tiden men ändå blev det inte bättre. Efter en föräldrarkurs hennes kommun anordnat kom tillslut en vändpunkt.

– Istället för att ägna mer tid åt barnet, som de andra deltagarna skulle göra, sa de till mig att en kvart om dagen inte ägna mig åt mitt barn. Jag skulle inte passa upp, utan bara låta henne skrika. Här någonstans förstod jag att jag hade gett mitt barn för mycket och att det inte var mitt fel att det var svårt, berättar Jessica.

Det är inte ditt fel

Att lägga skuld på sig själv för att barnet skriker eller inte må bra är väldigt lätt, men inte rätt.

– Att göra sitt bästa räcker ibland inte till och det är inget man ska ha skuldkänslor för. Barnen är egna individer och ibland är de lättretliga eller mår inte bra, det har inte med dig att göra, säger Jessica.

Hon berättar vidare att man också måste våga prata om det. Man kan lätt tro att man är ensam om att må dåligt, men i själva verket är det flera som upplever den första mammatiden som svår.

– I mitt yrke som beteendevetare har jag pratat med väldigt många som tycker som jag och till min bok intervjuade jag 16 mammor, vilka alla haft svåra stunder i sitt föräldrarskap, säger Jessica.

När allt är skit

När helvetet brakat loss och barnet vägrar sluta skrika kan ”förbjudna” tankar lätt dyka upp.

– Man känner sig väldigt maktlös och tillslut blir man galen på allt skrik. Många går iväg själva och skriker för att de är så frustrerade. Det är också lätt att längta tillbaka till tiden innan föräldrarskapet, avslutar Jessica som hoppas att hennes bok kan skapa större förståelse och insikter kring ett tabubelagt område.

 

Vinn

Vill du vinna boken, Måste alla vara så jävla lyckliga hela tiden? Klicka här!

AV: Izabella Falck
BILD: Sofia Hjert

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…