Annons

Annons

Experten tipsar: Så väljer du smart på julbordet

Kostexperten Ola Lauritzson tipsar om vad du ska välja – och vad du bör skippa – för att äta ett sundare julbord.


Det är lättare än du kanske tror att välja rätt i jultider. Men framför allt handlar det om att äta lagom mycket! Passa på att gå en lång promenad innan du sätter dig till bords, då förbättras förbränningen under resten av kvällen.

Annons

Här är de bästa julmatstipsen från kostexperten Ola Lauritzson.

Första tallriken: sill, lax och ägg
Din första runda är inget problem. Sill, lax, strömmingslådor, ägghalvor med fyllning, ål, och löjrom passar utmärkt på den nyttiga tallriken. Försök dock undvika det mesta av sillinläggningarna och gravlaxsåsen eftersom de innehåller massor med socker, annars är allt annat utmärkta val.

Andra tallriken: kallskuret
Ta en ny tallrik och välj bland korvar, kall rostbiff eller kokt tunga. Smaka även av fårrulle, saltrulle, kalvsylta, leverpastej och kalkon. Uppfriskande att äta till är pressgurka, tomat, inlagda rödbetor och en kålsallad. Under den här turen är det även dags för julbordets paradnummer, julskinkan, samt julens goda kål! Återigen, det allra mesta passar bra för dig som vill vara sund. Undvik söt senap och välj hellre dijon- eller traditionell grovkornig senap. Brunkål är ofta sötad med sirap, så ta mindre av det.

Tredje tallriken: småvarmt
Sätt nu kurs på köttbullar och Janssons frestelse, böcklingfräs, skinklåda och omelett. Njut av stuvad kalvbräss eller njure och ”Lindströmmare”. Till den här turen hör även salta biten, renskav, rimmad oxbringa och svampstuving. Här hittar du också godsaker som revbensspjäll och kalvfrikadeller. Allt detta är proteinrika och GI-vänliga rätter, förutsatt att de lagats utan ströbröd och socker. Är du riktigt noggrann undviker du Jansons frestelse eftersom den innehåller mycket potatis (stärkelse).

Fjärde tallriken: fisk
Lutfisk är klassisk smalmat. Toppa med lite kryddpeppar och riven muskot, eller varför inte riven pepparrot och skirat smör? Men undvik potatisen och den redda senapssåsen eller bechamelsåsen.

Femte tallriken: ost
Om du överhuvudtaget orkar mer mat är det bra att veta att ost i alla dess former är ok enligt GI-metoden. Men undvik kexen och ta hellre någon skiva päron eller oliver till.

Sjätte tallriken: gottebordet
Här blir det lite svårare att välja rätt eftersom de flesta desserterna innehåller mycket socker. Om du fortfarande är sugen är det nötter, bitar av riktigt mörk choklad och fruktsallad som gäller. Risgrynsgröt, Ris à la Malta, parfait, mousse, knäck och annat godis är det bäst att undvika.

Vad ska du dricka till julbordet?
Ofta är det med drycken som det blir mest fel om du vill välja nyttig julmat. Julöl, glögg, mumma och must innehåller alla mängder med socker. Drick hellre lite vin till maten, möjligen lightöl eller sockerfri must. Allra bäst är förstås bordsvatten. Bjuds det på glögg så ta minimalt eller fråga efter en sockerfri variant med mandlar. Någon julsnaps är också helt ok på julbordet (de underlättar faktiskt att smälta all mat som du stoppar i dig). Starksprit innehåller förvisso mycket kalorier, men väldigt få kolhydrater.
Det här bör du helt undvika på julbordet:
• glögg och pepparkakor
• julmust, mumma
• julöl
• bröd och kex
• vörtbröd
• Janssons frestelse
• dopp i grytan
• bechamelsås
• sillag
• söt senap, senapssås, gravlaxsås
• risgrynsgröt
• knäck, kola, dadlar, ris à la malta, småkakor, tårtor, fruktsallad i sockerlag chokladgodis av ljus choklad

BILD: Thinkstock

Håll koll på julmaten med vår smarta kaloritabell!

Visst ska du unna dig av julens goda – men med lite koll på kaloriinnehållet kan du göra smarta val!
Vattnas det i munnen när du ser chokladasken, julglöggen och alla godsaker? Varsågod och ta för dig! Det är helt okej att njuta av julens alla läckerheter. Men för dig som vill hålla koll på kalorierna har vi tagit fram en kaloritabell över julens favoriter.
Läs mer: Håll koll på julmaten med vår smarta kaloritabell

Kom i form med KBT!

nyttiga-recept-kalorisnal-mat
”Kom i form” är ett nätbaserat självhjälpsprogram som du följer i din egen takt. Det innehåller enkla verktyg och övningar som hjälper dig att förändra dina kost- och motionsvanor och hålla motivationen uppe. Programmet bygger på KBT, kognitiv beteendeterapi, som är dokumenterat effektivt vid beteendeförändring.
Läs mer: Kom i form med KBT

 

fettbrännardieten

Premiär för vår nya webbtjänst Bränn Fett!

Gå ner 5 kilo på 2 veckor genom att vrida upp din fettförbränning! Tillsammans med MåBra och ledande experter kan du tappa kilon enkelt och effektivt.

Du får:

  • Kost- och träningsplan för en rivstartsvecka
  • Kost- och träningsplan för två fettbrännarveckor
  • Nya rön och ovärderliga fakta om fettförbränning
  • En online-träningsvideo med personliga tränaren Leila Söderholm

Just nu-pris 249 kronorläs mer och börja direkt här!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…