Annons

Annons

Experten: Så slutar du skjuta upp dina sysslor

Har du också en tendens att skjuta upp sysslor och uppgifter, med ett stressigt kaos som följd? MåBra:s psykolog Anna Bennich Karlstedt visar vägen till ordning och reda.

En vanlig orsak till att vi skjuter upp att göra något är att vi har mycket negativa tankar kring uppgiften, visar forskning. Men det finns sätt att komma runt problemet.

1. När du tänker saker som ”Det här är för svårt för mig” eller ”Jag klarar det inte” – påminn dig om att det bara är tankar och låt dem inte styra uppgiften. Tänk i stället ”Aha, nu har jag tanken att…”

Annons

2. Bryt ner en större uppgift i mindre delmål. Det minskar känslan av att ha något oöverstigligt framför sig.

Gilla MåBra på Facebook

3. Belöna de delmål eller steg du tar under tiden du utför uppgiften. Till exempel: När jag skrivit 3 000 tecken får jag kolla sociala medier en stund eller ta en kopp te.

4. Ta pauser! Vi behöver regelbundna korta avbrott för att ge hjärnan återhämtning. Ta en promenad, titta ut genom fönstret en stund, sträck på dig, prata lite med en kollega.

5. Rör på dig. Forskning visar att motion ökar vakenhetsgraden, vässar förmågan att koncentrera sig och gör att vi orkar mer under dagen. Och om du sitter mycket så res dig upp var 40:e minut och skaka loss kroppen.

6. Fick du inte gjort det du hade tänkt i dag? Det innebär inte att du misslyckas även i morgon. På’t igen! Fokusera också på det du faktiskt gjort, och beröm dig för det. Ofta lägger vi ribban för högt från början och underskattar hur lång tid det faktiskt tar. Kom ihåg: Varje bit på väg är bra!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…