Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Experten: Därför blir vi sjuka av socker

17 apr, 2012 
Kakorna, godiset och glassen kan leda till såväl inflammatoriska sjukdomar som hjärtproblem. Här förklarar experten hur det hänger ihop!
Annons

Vi äter mer socker än någonsin. Och det är inte bara vikten som tar stryk, för mycket av det söta ökar risken för en rad sjukdomar också. Så här får du en sundare sockerkonsumtion!

Nya studier visar att människor som äter mycket socker har sämre blodfetter och därmed ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

– När det kommer in mycket socker i blodet kan det reagera med vissa ämnen som finns i blodkärlen. Kroppen tycker att det har kommit in något främmande och reagerar med en inflammation. Det leder till åderförkalkning, berättar Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet. Hon forskar kring aptitreglering och näringsämnen, framför allt socker och fett.

Att äta för mycket socker har också kopplats till blodfettsrubbningar, till exempel låg nivå av ”det goda kolesterolet” HDL, hög nivå av triglycerider (fett i blodet) och hög nivå av ”det onda kolesterolet” LDL. Detta kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Annons

– För mycket socker kan också leda till diabetes, säger Charlotte Erlanson-Albertsson. Man tröttar ut bukspottkörteln så att den inte kan producera tillräckligt med insulin.

Finns det en individuell känslighet, eller är det lika skadligt för alla att äta för mycket socker?

– Vissa är definitivt känsligare än andra. Det beror på våra gener, framför allt de gener som styr hur kroppen tar hand om kaloritäta ämnen.

Det finns tydliga ålders- och könsskillnader i hur vi reagerar på sött: Unga kvinnor tycker mer om socker än unga män. Här spelar könshormonerna en roll: det kvinnliga könshormonet östrogen stimulerar sockerintag, medan det manliga testosteronet stimulerar proteinintag.

– Modersmjölken är ju söt, och spädbarn vänjer sig vid den ganska söta smaken. Det blir något gott och mysigt som man kommer ihåg. En betingning. Hjärnan kommer ihåg det som gör en glad, mätt och trygg.

Sött är inte bara dåligt

Men socker är inte enbart ohälsosamt.

Annons

– Förutom att socker ger energi till vår hjärna så aktiverar det endorfinerna, som är kroppens egna ämnen för välbefinnande.

Dessa aktiveras även efter fysisk motion. Så vill vi bli riktigt avstressade ska vi röra på oss varje dag och kanske ta en liten sötsak efter middagen. Motion hjälper oss även att hålla blodsockret stabilt.

– Socker ger också smärtlindring, främst hos spädbarn. Men det finns studier som visar att även vuxna känner mindre smärta efter att ha ätit något sött. Men det ska vi förstås inte ta som intäkt för att sätta i oss en massa godis om vi har ont!

Frågan som forskarna tvistar om är huruvida man kan bli beroende av socker och till och med få abstinenssymtom när man försöker dra ner på sötsakerna. Man har sett abstinens i djurförsök där man gav stark sockerlösning. När sockret togs bort fick försöksdjuren skakningar och darrningar.

– Men det finns i dag inga studier som visar på beroende och abstinenssymtom hos människor, säger Charlotte Erlanson-Albertsson. I alla fall inte i medicinsk bemärkelse. Däremot förekommer helt klart ett psykiskt beroende.

AV: Susanna Hauffman

BILD: Thinkstock

Annons