Annons

Annons

Experten: Därför är oro bra för oss

”Oro är moderna tidens skrock, oroskänslan hjälper oss förutse vad som kan hända”, säger MåBra:s kbt-psykolog Kerstin Hellström. Men när blir oron för mycket för oss? Här förklarar Kerstin hur man hanterar oro på bästa sätt.

Annons
Oro är befogad och nyttig i lagom dos, menar MåBra:s expert Kerstin Hellström.

Oro är befogad och nyttig i lagom dos, menar MåBra:s expert Kerstin Hellström.

Oroskänslan är ofta sund och befogad, menar Kerstin.

– Då tänker vi igenom vad som krävs i olika situationer, vi vaccinerar oss när vi ska ut och resa och låter inte barnen åka själva till skolan om de måste passera en hårt trafikerad väg, förklarar hon.

Gilla MåBra på Facebook

Vissa av oss är mer oroliga än andra.

– Är man en kreativ person med rik fantasi brukar man också oroa sig mer. Prata med din familj och förklara hur du känner, och varför det är så viktigt för dig att de hör av sig direkt om de är försenade, och alltid svarar i mobilen när du ringer. Det gör att du slipper många jobbiga situationer.

Kan vi oroa oss för mycket?

– Ja, om du till exempel målar upp katastrofscenarier varenda gång din man är lite sen hem från jobbet, eller om du får sömnproblem för att du ligger och tänker på allt hemskt som kan hända så mår du ju dåligt av oron. Då tar den för mycket energi.

Det är inte alls ovanligt att oron får rent vidskepliga drag, enligt Kerstin Hellström.

– Jag ser det som en modern form av skrock, det här att man intalar sig att man kan gardera sig mot faror genom att oroa sig.

Vad kan man göra åt sin oro?

– När katastroftankarna sätter fart får man försöka bromsa sig själv och tänka efter: Hur stor är sannolikheten att det har hänt en bilolycka för att min man är en kvart försenad? Är det rusningstid, kanske bilköer? Han kanske har glömt mobilen på jobbet och därför inte svarar när jag ringer? Klarar jag av att vänta en kvart till innan jag börjar ringa hans jobb? Tänk bakåt, hur många gånger har det jag oroat mig för verkligen inträffat? Varför skulle det vara annorlunda den här gången? Kan jag sysselsätta mig en stund så att jag skingrar tankarna lite?

När det gäller vidskepligheten kan man också försöka resonera med sig själv.

– Hur rimligt är det att jag har förhindrat olyckor och annat genom att oroa mig? Hur mår jag av oron? Hur påverkas min familj? Genom att ställa sig de här frågorna kan man öva på att försöka vara lite lugnare. Och när man märker att det går bra ändå blir det ganska uppenbart att det är en överdriven oro som inte tillför något i ditt liv. Klarar man inte av det här på egen hand kan man få bra hjälp av en terapeut.

Psst! Kerstin Hellström är en av deltagarna i vår populära expertpanel. Klicka här för att komma direkt till fråga-svar-banken!

AV: Anna Carsall
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…