Annons

Annons

Experten: Bli matsmart i jul – och håll vikten!

Det är helt okej att äta och njuta av allt i jul! Här får du näringsexperten Brian Wansinks tips som gör det lättare att hålla kollen – och vikten!

Göm undan julens onyttiga rester.

1. Smaka inte på allt

Buffémat gör det lätt att överäta. När det finns många sorters mat på bordet säger hjärnan åt oss att fortsätta prova nya smaker. Hjärnan gillar nämligen variation. En smart strategi är att lägga upp lite mer av enbart två rätter på tallriken. Bristen på variation gör oss snabbare mätt.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

2. Göm undan

Har du mat i kylen som inte är nyttig är det inte bra om du frestas varje gång du öppnar kylskåpet. Göm undan det längst bak så att du inte ser det eller vira in det i aluminiumfolie.

3. Ät långsamt

När vi äter tillsammans med människor som vi kan slappna av med sitter vi kvar vid bordet längre och glömmer lätt bort hur mycket vi har ätit. Njut av sällskapet, men glöm inte bort att tänka på hur mycket du har på tallriken och i vilken takt du äter. Försök att hålla samma ät-tempo som bordets långsammaste gäst.

4. Bli mätt som en japan!

Människorna på Okinawa-ön utanför Japan är kända för sin sunda livsstil. Man äter efter konceptet ”80 procent mätt”. Då känner man sig nöjd och belåten i stället för proppmätt. Och har sparat in många kalorier.

Ät vad du vill men ta alltså 20 procent mindre av maten än du brukar. För frukt och grönt gäller däremot att ta 20 procent mer!

5. Skippa storförpackningarna

 Ju större förpackningar av julost, pastej, bröd och så vidare som du köper hem, desto mer kommer att hamna i din mage. Storförpackningar leder till att vi äter 20–30 procent mer utan att tänka på det, enligt Wansinks forskning. Har du redan hunnit köpa hem jätteförpackningar? Paketera om till mindre förpackningar och ät aldrig direkt ur paketen!

Inför ”Välj bara två”-regeln: Förrätt, drink eller dessert. För att inte överäta, välj bara två.  

Av: Jenny Thorell
Bild: Thinkstock

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…