Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Elaine Eksvärd: "Så får du andra att lyssna på dig"

18 dec, 2015 
Sänk tonläget, så hör folk dig bättre. Det och många fler tips från du från retorikexperten Elaine Eksvärd.
Annons

Vad är ofta orsaken till att folk inte lyssnar på det man säger?

– Förmodligen lyckas man inte göra det man berättar intressant, för just de personerna. Om man ger ett osäkert intryck kan det också bli svårt för andra att fokusera, som att man ursäktar sig när man pratar, avslutar många meningar med ”jag vet inte…” eller flackar med blicken. Men monologer, där man bara maler på om sitt utan att ta in andras reaktioner, är nog ändå allra mest tröttande.

Hur får man andras uppmärksamhet?

– Fråga dig själv vilken behållning de har av det du berättar, det hjälper dig hålla tråden – och inte sväva ut i ointressanta detaljer. Och försök koppla bort prestationstänk och osäkerhet. För om du själv känner dig nyfiken och tror på det du säger så ökar chansen att andra tycker likadant. Tänk på att ha ögonkontakt med alla, andas lugnt så att du inte börjar prata för fort, men ändå inte för långsamt – det ökar risken för att folk blir sega och sömniga. Man ska inte vara rädd för att bli personlig heller: att ta upp exempel och erfarenheter från sitt eget liv.

Annons

Blir man en bättre talare, om man själv är bra på att lyssna?

– Ja, det är direkt avgörande. Oberoende av situation handlar kommunikation väldigt mycket om att skapa förtroende och känna in signaler från varandra. Och det gör man genom att vara nyfiken och intresserad av andra, lyssna på vad de berättar och ställa följdfrågor.

Vad ska man göra om man blir avbruten hela tiden?

– Om det är på ett jobbmöte, eller fikarasten, kan man se till att nämna namnet på den som har högst status i gruppen: ”Precis som Lena sa, så tycker jag att…” Det kommer innebära att Lena vänder sig mot dig. Och alla andra också, eftersom de gör som Lena. Känner man till den här gruppdynamiken behöver man inte ta det så personligt, utan kan använda den till sin fördel.

– Man kan också sänka röstläget i slutet av varje mening och använda säkra påståenden: ”Så här är det” i stället för ”jag känner”. Då höjer man sin status när man pratar och får andras uppmärksamhet.

Annons

 

Elaine Eksvärd

Ålder: 34
Familj: Mannen Gustav, barnen Matheo, 3 år, och Evelyn, 4 månader
Bor: I Stockholm
Gör: Retorikexpert, en av Sveriges mest anlitade föreläsare
Styrka: Att samtala med människor. Jag hatar att kallprata, men om någon nämner i förbifarten att ”jag har varit gift i 40 år” tänder jag direkt: ”Vad intressant, vad har ni gjort för att lyckas med det?”
Svaghet: Jag drar ofta till med superlativ när jag pratar, det blir lätt ”Guud, vad fantastiskt supertoppen”. Har märkt att vissa har svårt att ta det jag säger på allvar då.

 

AV: Anna Carsall

BILD: Jan Rölander

Annons