Annons

Annons

Du vet att du blivit utsatt för momsplaining när…

Mansplaining, när en man omotiverat och dessutom detaljerat visar dig var skåpet ska stå, har du sannolikt varit med om. Men minst lika vanligt är det att råka ut för momsplaining - att bli tillrättavisad av en annan mamma.

Är det inte härligt att uppfostran och familjelivet är så öppna forum? Vem som helst kan (när som helst) tycka till om ditt liv och hur du hanterar dina barn. Jorden är rund, solen är varm och andra mammor har alltid lite bättre koll än du – i alla fall när det gäller vad som är bäst för dig. Och dina barn.

Annons

Du vet att du blivit momsplainad när …

Three happy young children, including a newborn baby girl, a toddler, and their big brother are laying in bed snuggling with their pet dog.

… du visar en gullig bild på din hockeyhög av gulliga sovande barn (med söta vovven underst) för Wiltons mamma. Som svarar med att lägga huvudet på sned och förklara hur man lär barn somna och sova själva i sin egen säng. Hela natten. Resten av livet. Och visste du hur mycket kvalster som bor i hundarnas päls? Jättemånga kvalster bor i hundarnas päls, det googlade Wiltons mamma precis fram.

Gilla MåBra på Facebook

Young couple hiding behind newspaper

… du förstått att föräldrarna på 19whenever-talet bekräftade barnen på ett helt annat sätt. Då fanns det inga digitala skärmar mellan vuxna och barn. Att din mamma och pappa byggde fysiska väggar med Dagens Nyheter redan vid frukostbordet talar vi inte om.

Mother with her boy in baby carriage in the supermarket

… du sträcker dig efter vällingpulvret i affären men får smäll på fingrarna av främmande mamma i noppig poncho. Du går hem med nyvunnen kunskap om faran med gluten och spannmålsproducenter med smutsiga multinationella intressen. Men ingen välling.

bvc

… BVC-sköterskan tar din bebis och håller den i sin egen famn under hela träffen med mammagruppen. Samtidigt förklarar hon välartikulerat inför resten av mammorna att SÅ HÄR HÅLLER MAN SIN BABY. Alla nickar i samförstånd. Även din bebis.

korv

… Du får en lång och detaljerad dragning om vad som finns i korv nu för tiden och DET ÄR MINSANN INGEN  ROLIG HISTORIA. Allt för att du skröt lite på insta med din ätbara igelkott, där moset (ingen såg att det var gjort på pulver) hade olivögon och korvtaggar. Barnen slickade faten. Men du fick dåligt självförtroende till huvudrätt – och skam till dessert.

 

Young attractive couple are surprised in bed together

… ni råkade berätta att ni körde fem minuters-metoden för att få er lilla skatt att komma till ro. Nu sover bebisen, men ni ligger vakna i svår ångest över att ha saboterat anknytningsprocesser och orsakat stor känslomässig skada. För det har Melissas mamma sagt.

Redhead girl with alarm clock on blue background.

… den lite för gälla kommentaren ”vill du prata om dina tider?” är det första som möter dig när du är fem minuter efter tillåten hämtning på förskolan. Du nickar artigt till ”barn är extremt beroende av rutiner och riktlinjer” och försöker förhandla hem din sexåring med hjälp av mutmuffins. Samtidigt som du ammar lillebror och ber din tvååring att sluta slicka på dagistoalettens sits.

Härskarteknik

… tio kvinnor använder sitt magstöd i kör och säger: TÄNK PÅ DIN PENSION, GÅ INTE I KVINNOFÄLLAN! När allt du gjorde var att glatt säga att du tänkte gå ner i tid ett tag för att kunna vara mer med barnen. Gissa temat på resten av tjejmiddagen.

En liten nål med stor effekt!

… du lämnar mammagruppens fikaträff med t-shirten ”Breast is best” – trots att du flaskar. Att de bjudit in en akupunktör som skulle nåla er för att boosta mjölkproduktionen var inte förnedrande nog. Cassandra hinner än en gång viska amningens alla fördelar för dig, innan hon säger stänger dörren för att fortsätta värdinneskapet. Du skiter i att säga att två nålar sitter kvar vid hennes tinning.

Such tiny foot. Cropped view of mother hand tenderly massaging her baby tiny foot isolated on white

… med handen stadigt placerad på din bebis ben böjer du dig ner för att ta upp en ny blöja, men hindras halvvägs av en fullständigt rabiat främling på köpcentrets toalett. Kommande trettio minuter får du veta ALLT som kan hända om du lämnar din bebis obevakad vid ett skötbord. Du lyssnar, men hoppas innerligt att kvinnans obevakade väska ska råka illa ut.

Little girl traveling by airplane with her mother and playing games on mobile phone. Focus is on foreground.

… mamman vid flygplansraden framför lägger mer tid på att tillrättavisa dina barn än sina egna Angry Birds-troll, eftersom hon anser att dina ungar stökat ner med sina chokladsmulor. Du ursäktar med att glutenfria muffins beter sig så, till skillnad från volymen på ipads – som i alla fall kan justeras. Det skulle du aldrig ha sagt.

Woman in streetcar alone and depressed

… dina väninnor låtit dig förstå att du behöver egentid och måste följa med på sparesa/plocka svamp-tripp/tjejweekend till Prag. Du åker motvilligt med och längtar sönder dig efter dina barn. Jannika förklarar att detta bara är bra för dig. Och för barnen. Jannika har haft gott om tid att fundera ut detta, eftersom hon inte har några barn själv. Cilla håller med och nickar, medan hon sms:ar familjen där hemma.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…