Annons

Annons

Drickande under graviditeten skadar barnet

Fostret tar skada om deras mamma dricker under graviditeten. Ny studie visar att antalet drabbade är fler än man tidigare har trott.
De flesta vet att det är fel att dricka alkohol under graviditeten. Nu visar ny forskning att så många som en av 20 amerikanska barn kan ha hälso- eller beteendeproblem som härstammar från att de exponerats för alkohol före födseln.
Studien fann att mellan 2,4 procent och 4,8 procent av barnen hade någon form av fetalt alkoholspektrumstörning, på engelska fetal alcohol spectrum disorder.
Forskaren Philip May, professor i folkhälsa vid University of North Carolina i Chapel Hill, USA, säger att den höga förekomsten av barn som utsatts för alkohol under graviditeten kan härledas till grupptryck eller kvinnors svårigheter att ändra sina dryckesvanor.
Fetalt alkoholsyndrom är den allvarligaste änden av spektrumet, och barn med detta tillstånd har onormala ansiktsdrag, strukturella avvikelser i hjärnan, tillväxtproblem och beteendeproblem. Barn på den mindre allvarliga delen av skalan kan ha försämringar i sin förmåga att utföra de uppgifter som krävs av dem i skolan, eller har beteendeproblem, konstaterade studien.
Dr Lana Popova, forskare vid Centrum för beroende och psykisk hälsa och biträdande professor i epidemiologi och socialt arbete vid University of Toronto, säger: ”Det finns ingen säker mängd alkohol eller något säkert tillfälle att dricka under graviditeten, eller när du planerar att bli gravid. Om en kvinna av någon anledning är omedveten om sin graviditet ska hon sluta dricka så fort hon förstår att hon är gravid.”
Dr Janet Williams, professor i pediatrik vid University of Health Science Texas Center i San Antonio, tillade att forskare fortsätter att studera effekterna av även små mängder alkohol under graviditeten eftersom det är ett så betydande problem.
”Alkohol är ett nervgift, och alkoholexponering är den största förebyggbara orsaken till fosterskador och intellektuella och nervsystemets funktionsnedsättningar ”, säger hon. ”Så varför är det värt att experimentera med ditt barn?”
Annons
Gilla MåBra på Facebook
Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…