Annons

Annons

Dina hudeksem kan vara glutenallergiDet är inte bara magen som protesterar vid glutenintolerans, kliande utslag kan vara ett tecken på samma födoämnesallergi.

Celiaki, eller glutenallergi,  innebär att kroppen är överkänslig mot proteinet gluten. Gluten finns i råg, vete och korn och livsmedel som innehåller dessa sädesslag ger personer med glutenintolerans magbesvär. Men glutenallergi kan också visa sig i form av hudeksem, något som forskare benämner hudceliaki.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Sjukdomen påminner om herpes, med små blåsor som lätt spricker när man kliar på dem. Utslagen kan blossa upp överallt på kroppen, men är vanligast på armbågar, knän och i ryggslutet. Eksemet svider och kliar och leder till kraftigt obehag för den som drabbas.

Hudceliaki förekommer främst hos vuxna, eftersom sjukdomen tar lång tid att utveckla. Länder där gluten är vanligt förekommande i kosten har fler fall av sjukdomen,  diagnosen är vanligare i Sverige och Finland än i exempelvis Japan.

Ta kontakt med läkare om du misstänker att du är drabbad, ett enkelt prov kan visa om du är glutenallergisk.

Källa: Astma- och Allergiförbundet

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

 

Är du glutenintolerant?
Få tips och hjälp med onlinekursen Gott & Glutenfritt!

– MåBra i samarbete med Tidningen Glutenfritt –

Efter att ha gått den här kursen kommer du att ha all kunskap och verktyg du behöver för att kunna leva ett normalt och bra liv, trots glutenintolerans.

DU FÅR…

● En inspirerande receptbank med 72 recept för vardag och fest.

● Experttips om gluten från dietisten Sofia Antonsson.

● Steg-för-stegfilmer där Anneli Andersson, känd från bloggen Glutenfria godsaker, visar hur du bakar saftiga bullar och bröd utan gluten.

● En stor mjölguide.

● Smarta knep för en härligare glutenfri vardag.

Kursen kostar 199 kr och du når den på dator, mobil och surfplatta. Du betalar tryggt och enkelt med Klarna eller faktura.

knapp ny

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…