Annons

Annons

Diabetes kan öka risken för alzheimer

Enligt en japansk studie har personer med diabetes större risk att utveckla demenssjukdomar som alzheimer, det skriver sajten health.com.

Enligt en ny studie kan diabetes öka risken för demenssjukdom.

I en nyligen genomförd studie analyserades sambandet mellan demens och andra sjukdomsbilder. Och forskarna fann en tydlig länk mellan diabetes och demens.

Annons

Enligt studien löpte deltagare med diabetes dubbelt så stor risk att utveckla alzheimer inom en 15-års period, jämfört med friska personer.

Forskarna tror att högt blodsocker påverkar kroppens förmåga att bryta ner amyloider, det protein som orsakar det hjärnplack som sedan tidigare sammankopplats med alzheimer. Höga blodsockernivåer kan också orsaka oxidativ stress, en process som har en negativ inverkan på cellförnyelsen.

Personer med höga halter av det skadliga kolesterolet kan vara en ännu större riskgrupp. När dessa personer har högt blodsockervärde påverkas hjärnans blodtillförsel, en process som i för stor utsträckning orsakar åderförkalkning – och på sikt demenssjukdom.

Forskarna vill utreda sambanden ytterligare, men tolkar resultatet som ett tecken på att äldre personer bör hålla koll på både kost och blodsockernivåerna.

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

LÄS OCKSÅ:
Sömnapné kan öka risken för demens

Ny upptäckt: C-vitamin kan motverka alzheimer

Edna Alsterlund: Allt rasade när Ingo blev sjuk

Forskare varnar för fler dementa i Sverige

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…