BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Det här är de bästa dieterna att följa – enligt experter

10 jan, 2018 
AvHelena Sjögren
Här är årets topp 5 bästa dieter – vilken passar dig bäst?
News har släppt sin lista på de bästa dieterna 2018. Här är de fem mest effektiva dieterna – enligt expertpanelen! Vilken passar dig bäst?
Annons

En sak är säker, den bästa dieten är den som går att hålla i längden. Förbud fungerar sällan bra och det är inte heller bra om det är alltför komplicerat. Det måste också gå att gå ut och äta på restaurang eller gå på fest utan att hela kostplanen kraschar.

Nu har U.S. News sammanställt en lista på de 40 bästa dieterna med hjälp av en panel av hälsoexperter.

För att nå den absoluta toppen ska dieten var relativt enkel att följa, säker, effektiv för att tappa vikt och skydda mot diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar. Årets lista fick en delad guldplats mellan DASH-dieten och medelhavsdieten.

 

Här är de bästa dieterna 2018:

1. DASH-dieten

DASH, eller Dietary Approach to Stop Hypertension, är en amerikansk modell framtagen av American Heart Association. Grundtanken var att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

DASH-dieten är relativt kalorisnål. Här gäller det att undvika socker och salt, och i stället äta mer fibrer och magert protein. Dieten är lätt att följa eftersom du i princip kan äta precis som vanligt, se bara till att byta ut bröd och pasta mot fullkornsalternativ.

Annons

Läs också: DASH är bra för blodtrycket!

1. Medelhavsdieten

Medelhavsdieten bygger på den kosthållning som ursprungligen åts i länder runt Medelhavet. Här är det mycket grönsaker, ljust kött och nyttiga fetter som gäller.

Undvik hel- och halvfabrikat, rött kött och sötsaker i så lång utsträckning det går. I stället väljer du frukt och grönt, fullkorn, baljväxter och nötter. Försök äta fisk och skaldjur ett par gånger i veckan. Ost och andra mejeriprodukter kan också vara en del av dieten, men tänk på mängderna.

Läs också: Ät som på semestern – och gå ner i vikt!

3. Flexiteriandieten

Det blir allt vanligare att människor identifierar sig som flexitarianer – också kallat Stockholmsvegetarian. Dieten går ut på att i huvudsak välja vegetarisk kost, men heller inte utesluta sådant som inte är vegetariskt.

I stället för att ta bort saker handlar det om att lägga till saker som ”nytt kött” – tänk tofu, bönor, ärtor, nötter och fröer. Grundtanken är att måltiden ska kretsa kring växtbaserad mat snarare än det som kommer från djurriket. I ursprungsdieten får du ett fem veckors kostschema där du äter runt 1500 kalorier fördelade på frukost, lunch, middag och mellanmål.

Annons

Läs också: Minska risken för cancer med den nya flexibla dieten

4. Viktväktardieten

Viktväktardieten har funnits i Sverige sedan början av 1970-talet. Enligt dieten ska du undvika energirik mat – som skräpmat – och i stället välja frukt, grönsaker, baljväxter, nötter, frön, ägg, kött, fisk, flytande fetter, magra mejeriprodukter och fullkornsprodukter.

Viktväktarna har gett alla livsmedel SmartPoints som medlemmarna sedan kan räkna. Tanken är att du ska äta färre kalorier, mindre mättat fett och socker men mer proteiner. Du får dock äta precis vad du vill – så länge du håller dig till dina poäng.

Läs också: Går det att kombinera 5:2 med Viktväktarna?

5. MIND-dieten

Du skulle kunna säga MIND-dieten är en blandning mellan DASH och medelhavsdieten. MIND står också för ”Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”.

Här finns inga kaloribegränsningar, däremot tydliga riktlinjer. Varje dag ska du äta minst tre mål med fullkorn och sallad med grönsaker. Till det får du dricka ett glas vin om du vill. Som mellanmål äter du nötter eller bönor. Minst två gånger varje vecka ska du äta fågel och fisk minst en gång i veckan. Maten ska också tillagas i olivolja i stället för smör.

Annons

Däremot är du begränsad till fyra portioner rött kött och fem ”portioner” sötsaker per vecka. Högst en gång per vecka får du äta ost, friterad mat eller snabbmat.

Läs också: MIND-dieten – allt om maten som skyddar mot alzheimer

5. TLC-dieten

Dieten har skapats av National Institutes of Health’s National Cholesterol Education Program. TLC står för ”Therapeutic Lifestyle Changes”.

Här gäller det att dra ner ordentligt på fett i allmänhet och det mättade fettet i synnerhet. Målet är att ligga på under sju procent mättat fett per dag vilket innebär att du får dra ner på sådant som smör, salami och fettrika mejeriprodukter. Du ska heller inte äta mer än 200 milligram kolesterol från mejeriprodukter – vilket motsvarar knappt 30 gram ost.

I stället väljer du frukt och grönt, fullkorn, fettsnåla mejeriprodukter, fisk och skinnfri fågel. Försök att hålla rött kött till ett minimum. Målet är att äta runt 1800 kalorier som kvinna och 2500 kalorier som man. Den som dessutom vill tappa i vikt kan lägga sig något lägre.

Annons

5. Volumetrics Diet

Kort sagt går den här dieten går ut på att äta mer mat med mindre innehåll. Med tiden lär du dig att hitta maten som har låg densitet – alltså innehåller få kalorier men har stor volym vilket får dig att känna dig mätt trots att du får i dig mindre energi.

Maten delas in i fyra grupper. Kategori 1 innehåller mat med väldigt låg densitet som frukt och grönt utan stärkelser, soppa på fond och minimjölk. Kategori 2 innehåller mat med låg densitet som stärkelserika frukter och grönsaker, spannmål, baljväxter, magert kött och fettfattiga rätter som chili och spaghetti. Kategori 3 har medelhög densitet och innefattar kött, ost, pizza, pommes frites, salladsdressing, bröd, glass och tårta. Kategori 4 är mat med hög densitet som kakor, chips, choklad, godis, nötter, smör och olja.

Varje dag äter du frukost, lunch, middag, mellanmål och efterrätt. Välj fritt ur kategori ett och två, men tänk på portionsstorleken i kategori tre. Kategori fyra bör hållas till ett minimum. Inget är förbjudet, i stället handlar det om att göra medvetna val.

Vill du veta mer?

Artikeln publicerades först på Allers.

 

Annons