Annons

Annons

DEBATT: Vad tycker du om 5:2-dieten?

DEBATT: Vad tycker du om 5:2-dieten?
Intresset för 5:2-dieten och periodisk fasta fortsätter att öka lavinartat. Men passar dieten för alla - och finns det några risker med att fasta? MåBra medverkar i debatten, både i radio och tv. Ta del av diskussionen här och låt oss veta vad du tycker!

Det är högtryck på allt material vi skrivit om 5:2-dieten och periodisk fasta, och våra läsare efterfrågar mer om denna omtalade diet – både i tidningen och på webben.

5:2-debatt i SVT

SVT:s Agenda besökte MåBra-redaktionen tidigare i höstas för att få en uppfattning om svenskarnas enorma intresse för 5:2 och fasta. I inslaget berättar vår webbredaktör hur vi märker av 5:2-vågen på nätet och hur det påverkat mabra.com.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

I Agendastudion diskuterar Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning, 5:2-metoden med Stephan Rössner, professor i hälsoinriktad beteendeforskning – följ debatten live och chatta efter programmet via denna länk.

Där kan du också se programmet i sin helhet efter det direktsänts.

5:2-dieten, periodisk fasta, väcker debatt. Vad anser du om metoden?

Loading ... Loading ...

Viktcoachen om 5:2 och ätstörningar

MåBra:s viktcoach Marie Tegnér provade själv 5:2-dieten för att få erfarenhet av livsstilen och bedöma dess påstådda hälsoeffekter. Hon har bloggat om sin 5:2-resa sedan hon startade (här hittar du 5:2-bloggen) och har medverkat som 5:2-expert i en rad sammanhang.

I ett radioinslag i P3 diskuterar hon 5:2-metoden med Alexandra Dahlberg, som i en uppmärksammad krönika i Aftonbladet  tidigareberättat om dietens möjliga kopplingar till bulimi och ätstörningar.

– När man lider av bulimi har man ett kompensationsbeteende, säger hon till P3.

Alexandra Dahlberg , som talar av egen erfarenhet, menar att växlandet mellan ätardagar och fastedagar i 5:2-dieten skapar ett osunt förhållande till mat och därför kan trigga ätstörningar.

Men Marie Tegnér anser att problemet ligger utanför trenden med periodisk fasta.

– Anledningen ligger nog i hela vårt samhälle. Jag tror inte att det är metoden i sig som påverkar, utan det handlar om andra saker. Men är man själv medveten att man kanske kan ramla in i ett sådant beteende tycker jag absolut inte man ska prova, säger Marie Tegnér till P3.

Lyssna på inslaget här och kommentera gärna!

 

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…