Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

De reser landet runt för att lära unga killar att inte bli sexister

07 mar, 2017 
Joel Linde
Rogerio Silva och Shanga Aziz besöker skolor och idrottsklubbar för att förebygga sexistiska jargonger bland killar i grupp.
Annons

När Rogerio Silva, 18, och Shanga Aziz, 19, på samhällsvetenskapliga programmet på Nya Bergska gymnasiet försökte komma fram till vad de skulle starta för UF-projekt gick Shangas mobil varm av nyhetsnotiser. På kort tid hade han nåtts av tre nyheter som rörde våld mot kvinnor.

– Där någonstans föddes väl idén om att göra något för att stoppa såna här strukturer, vi kunde inte motivera att göra något om någon kommersiell produkt eller så, säger Shanga Aziz.

I samma veva läckte också ljudinspelningar av Donald Trump ut, där han säger att han ”tar tjejer på fittan” för att han är känd. Han och de som stöttar honom förklarade bort kritiken med att det var ”locker room talk” – det är helt enkelt sånt snack män har i omklädningsrummet, menade de. Projektet Rogerio och Shanga startade gick ut på att prata med unga killar i grupp, mer specifikt idrottslag, för att förebygga sexism och homofobi. Projektet döptes till Locker room talk.

Annons

– Jag spelar fortfarande (amerikansk fotboll) och jag kan säga att det är väldigt vanligt att killar kallar varandra för jävla bögjävel. Man säger ”kolla den där tjejen, hon skickade en nakenbild till mig” och man försöker hävda sig genom att utnyttja tjejer, det är väldigt macho, säger Rogerio Silva.

Läs också: Det är nyckeln till ett lyckligt förhållande

De pratade med fler än 100 kvinnor och alla hade minst ett exempel på när de eller någon de kände blivit kränkta av killar på grund av sitt kön, och oftast var det av killar i grupp. Därför startade Rogerio och Shanga projektet ”Locker room talk”, som går ut på att prata med unga killar för att motverka just den typen av attityder.

– Sedan ung ålder får man lära sig att det som är kvinnligt är mindre bra. Och det som är manligt är bättre. Ett bra exempel är när man pratar om att man skjuter ett kärringskott. Skjuter man ett dåligt skott så skjuter man ett kärringskott, sa Shanga Aziz i en intervju med Folkbladet.

Annons

De båda besöker nu olika idrottsklubbar där de pratar med killar som är mellan 10-14 år gamla, och de tycker att det är en stor fördel att börja tidigt.

– När jag snackar med mina killkompisar om feminism och jämställdhet är det svårt att komma fram till något, många har redan en felaktig bild men det har inte de unga killarna, säger Shanga.

– När man arbetar med de yngre som inte har fördomar så kan man förebygga det här beteendet och vi tror att när de tar och nöter in det här växer de upp med en bättre bild och kan vara förebilder för andra, tillägger Rogerio.

Samtidigt ser de att projektet är bra för integrationen eftersom många nyanlända söker sig till idrottsföreningar.

– Många som kommer hit kommer från ett land där till exempel homosexualitet inte är accepterat och där kvinnor inte alls har samma rättigheter. Kommer man då hit och får höra om de här åsikterna som vi pratar om får man en bild av vilka värderingar vi har här, sa Shanga Aziz till Folkbladet.

Annons

Läs också: Forskare: Det är det smutsigaste könet

Responsen på projektet har varit otroligt positivt. Från början skulle de endast röra sig i hemkommunen Finspång – nu har de varit runt i hela Sverige, i Oslo och även börjat föreläsa i skolor. De säger att lärare och ledare saknar den typen av jämställdhetsarbete och de märker också på de unga att de har många frågor om jämställdhet som de inte har känt att de kunnat ställa till andra.

– När Trump kom med den där locker room talk-ursäkten belyste han ju ett stort samhällsproblem som visar på att grabbar i grupp kanske har en taskig attityd mot kvinnor. Vi hoppas att snacket i omklädningsrummet kan bli något bra, att det är härlig stämning, i stället för att det är normalt och accepterat med sån här dålig attityd.

Här är några beteenden som Shanga och Rogerio pratar med killarna om:

  • Att visa och sprida privata bilder på tjejer
  • Att prata om tjejer med nedvärderande ord
  • Att använda ordet bög som skällsord
  • Att inte säga ifrån när någon beter sig oacceptabelt

Följ deras arbete eller kontakta dem för föreläsning via deras Facebooksida.

Titta här är kvinnor starkare än män

Läs också: Titta här är kvinnor starkare än män

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons