Annons

Annons

Därför har svenskarna tröttnat på dieter

Har du ledsnat på bantningskurer och viktminskningspiller? Du är inte ensam. En ny undersökning visar vad vi egentligen tycker om alla dagens dieter.


Sällan är bantningshetsen lika stor som inför bikinisäsongen – och sällan heller så tröttsam. En ny undersökning från Viktväktarna visar att medan drygt två tredjedelar av svenskarna vill gå ner i vikt så är 62 % utleda på alla dieter som florerar i dag.

Annons

Den negativa inställningen till dieter beror främst på två saker. Dels så tycker vi att det är svårt att veta vilka metoder som är seriösa, effektiva och hälsosamma – och vilka som bara är bluff. Ska vi undvika fett eller kolhydrater? Frossa i frukt eller akta oss för fruktsockret? Och finns det verkligen genvägar – eller är det bara ”kalorier in, kalorier ut” som gäller?

Att gå på diet leder också ofta till jojobantning, anser 38 procent av deltagarna i undersökningen. Man kanske går ner några kilo, men går lika snabbt upp dem igen.

Anledningen är ofta att en väldigt kalorisnål eller ensidig snabbkur sällan går att hålla sig till i längden. Istället går vi tillbaka till våra gamla matvanor och kilon börjar krypa sig på igen.

Lösningen? Att sluta banta. Bästa sättet att gå ner i vikt och behålla den nya vikten är att bygga hälsosamma vanor som går att hålla sig till långsiktigt. Det kanske tar längre tid än en snabbkur, men ger en varaktig viktminskning snarare än en tillfällig viktnedgång.

Några tips på vägen:

* Ät hemlagat så ofta som möjligt. Flera olika studier har visat att maten vi lagar själva nästan alltid är nyttigare än restaurangmat. Använd gärna vår receptdatabas för inspiration!
* Få vardagsmotion. Det är inte bara löprundor eller svettiga zumbapass som räknas. En rask promenad eller cykelpendling till jobbet är perfekt motion!
* Styrketräna regelbundet. Muskler ökar din grundförbränning och bränner alltså fett dygnet runt – inte bara medan du tränar.
* Sov ordentligt. Sömnbrist leder till många hälsoproblem, bland annat övervikt.
* Skruva ner stressen. Precis som sömnbrist kan stressproblem sätta sig runt midjan.
* Dra ner på både socker och sötningsmedel. Såväl socker som sötningsmedel triggar igång aptiten och får dig att äta mer.
* …men unna dig ibland! Du behöver absolut inte ge upp fredagsmyset eller tacka nej till tårtan på kalas. I MåBra nr 7 2015 (i butik nu!) har vi en guide till hur du unnar sig sötsaker på rätt sätt.
* Satsa på fiberrik mat. Mat rik på kostfibrer håller dig mätt länge och håller blodsockret på en bra nivå.
* Ät ren mat utan onödiga tillsatser. Satsa på bra råvaror och skippa halvfabrikat och processad mat.

Läs gärna någon av de här artiklarna för tips om hur du kommer igång:

Ät som en man – och gå ner i vikt
Satsa på kvalitetskolhydrater
Så hittar du DITT sätt att äta nyttigare
De vetenskapliga sätten att gå ner i vikt
8 enkla vanor för en lättare kropp

 

AV: Malin Karlberg
BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

Nå drömvikten & toppformen med MåBra:s tjänster!

vikttjanster

Läs mer: Nå drömvikten & toppformen med MåBra:s tjänster!

Öka konditionen eller gå ner i vikt? Hitta träningsformen som passar dig bäst!

Den bästa träningsformen för dig beror på vilka resultat du vill uppnå. Här får du en guide!

Vill du gå ner i vikt? Bli starkare? Smidigare? Få bättre flås? Vår personliga tränare Katarina Woxnerud hjälper dig hitta bästa träning för dina behov!
Läs mer: Hitta träningsformen som passar dig bäst!

Lev längre med rätt mat – allt om kosten som bromsar åldrandet

Lev längre med rätt mat – allt om kosten som bromsar åldrandet

Svenska forskare har tagit fram ”kostportföljen” – en meny med mat som skyddar mot diabetes, hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck och sviktande minne. Så funkar den!
Läs mer: Lev längre med rätt mat

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…