Annons

Annons

Därför gäller nya mammografilagen bara kvinnor upp till 74 år

Därför gäller nya mammografilagen bara kvinnor upp till 74 år
Gratis mammografi blev den stora nyheten för ett par dagar sedan. Men ni var många som ställde er frågan: varför gäller den nya lagen bara kvinnor upp till 74 år?

Den 1 juli i år trädde en ny lag i kraft som innebär att kvinnor mellan 40-74 år erbjuds gratis mammografi. Lagen togs emot med stort jubel av de allra flesta samtidigt som flera kvinnor hörde av sig och undrade varför lagen bara omfattar kvinnor upp till 74 år. Hemmets.se ringde upp Maria Edegran, överläkare vid NU-sjukvårdens mammografienhet.

Annons

Läs även: Ny lag: Kvinnor får gratis mammografi

– Det här är en komplicerad fråga som egentligen grundar sig i att det inte finns vetenskapliga belägg för att screening med mammografi i den åldersgruppen sänker dödligheten. Tumörer hos kvinnor över 74 år växer ofta väldigt långsamt. Risken är att kvinnor måste genomgå tuffa cancerbehandlingar vid typer av cancer som kanske aldrig hade gett några symtom över huvud taget. Om man däremot känner en knöl eller har andra symtom från sitt bröst är det viktigt att man söker läkare för en bedömning, säger hon.

Gilla MåBra på Facebook

Läs även: Betty, 28: Att ta bort brösten är det bästa jag gjort

gratis-mammografi

Hon förstår däremot kvinnornas oro även om hon inte tycker att det handlar om diskriminering. Och hon poängterar att det till stor del är en politisk fråga.

Läs även: ”Vännerna hjälpte mig att kriga mot cancern”

– Det här handlar inte om att man inte bryr sig om kvinnor över en viss ålder utan om att man helt enkelt behöver mer vetenskapliga bevis. Det är Socialstyrelsen som rekommenderar vilka åldrar som ska omfattas av screeningprogrammet. Och 74 år är ändå ganska lång tid, i våra nordiska grannländer screenar man bara upp till 70 år.

Text: Åsa Boustedt

Artikeln publicerades ursprungligen på Hemmet.se

Mer från Hemmets: Anette Norberg besegrade bröstcancern

Läs mer:

cancer58 saker som cancer-drabbade önskade att du visste

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…