Annons

Annons

Därför får du vita fläckar på tänderna

Har du också alltid undrat vad de vita små fläckarna på framtänderna kommer ifrån? Beror de på kalciumbrist eller annat? Vi har pratat missfärgningar med en tandläkare för att reda ut orsaken.

Det finns flera olika orsaker till att man kan ha vita fläckar på tänderna, menar Margareta Grindefjord, klinikchef på Eastmaninstitutet Pedodonti.

– Vita fläckar på framtänderna har ett gemensamt namn som kallas mineraliseringsstörning. Det är en störning som tillkommit under tandens uppkomst och det kan finnas flera orsaker till det, säger Margareta Grindefjord.

Annons

Vilka orsaker är det?

– Det allra vanligaste är att man har fått ett slag mot tänderna någon gång när man var liten. Det kan också vara ärftligt. Ibland finns det vita fläckar som man inte kan förklara, man hittar ingen orsak helt enkelt. Det är oftast mellan 1 och 6 -års ålder när tänderna växer som skadan uppstår.

Är det farligt?

– Nej. Det kan däremot vara störande ur ett estetiskt perspektiv.

Kan man förebygga vita fläckar på tänderna?

– Nej det går inte, eftersom man sällan vet orsaken.

Du kan motverka missfärgningar genom att vara vaksam på det du äter och dricker. Juice och vin innehåller till exempel mycket syra som gör dina tänder mer mottagliga för andra färgämnen. Om du dricker vitt vin till middagen och sedan tar en kopp kaffe på maten kan kaffet alltså ge fläckar i större utsträckning än om du inte hade druckit vinet innan.

Läs mer: Friskare tänder med 6 superenkla knep

 

 

Därför får du vita fläckar på naglarna


Kalciumbrist, för lite protein eller stress? De små vita fläckarna på naglarna har många märkliga rykten, de flesta är långt ifrån sanningen menar en expert.

Läs mer: Varför får man vita fläckar på naglarna?

Av Anja Nilsson

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…