Annons

Annons

Därför bör du inte äta på oregelbundna tider

Att äta på oregelbundna tider ökar risken för bland annat typ 2-diabetes, fetma och högt blodtryck – oavsett om man äter färre kalorier per dygn.


Det är lätt att skippa frukosten för att få de där extra 15 minuterna i sängen, eller att jobba över lunchen för att kunna gå hem en timme tidigare. Och ibland kan ju aktiviteter leda till en väldigt sen middag. Men allt detta har visat sig vara sämre för vår hälsa än vi tidigare trott.

Annons

Två nya studier som har publicerats i Proceedings of the Nutrition Society visar att det inte bara handlar om vad du äter när det kommer till hälsa – utan också om när. Att äta oregelbundet kan nämligen öka risken för övervikt och fetma, högt blodtryck och diabetes typ 2.

Läs även: Sätt stopp för småätandet – med ny 7-stegsmetod

Resultaten visade att vuxna som åt sex mål om dagen på regelbundna tider inte var lika överviktiga som de som åt oregelbundet – oavsett hur många kalorier de fick i sig. De som åt regelbunden hade dessutom bättre kolesterol- och insulinvärden än personerna i den andra gruppen.

Studierna utgör en del av forskningsfältet kronobiologin som förenklat fokuserar på kroppens förhållande till dygnsrytmen. Dygnsrytmen påverkar nämligen bland annat kroppens variation i aptit och förmågan att bryta ner kolhydrater.

Läs även: Lista: Maten som mättar bäst per kalori

Om man äter på ”fel” tider, kanske till och med nattetid, rubbas rytmen – och det kan leda till allvarliga konsekvenser för vårt välmående. Bland annat ökar risken för insulinresistens, typ 2-diabetes, fetma och det leder till ett försvagat immunsystem.

En annan orsak till att inte äta för sent på kvällen är att mättnadskänslorna förändras under dagen. På morgonen är dem som starkast, och om man får i sig frukost kan måltiden därför ha en dämpande effekt på energiintaget under resten av dagen. På kvällen är mättnadskänslorna svagare, och därför kan förbehållslöst kvällsätande innebära risk för fetma.

Läs även: 6 sätt att äta 500 färre kalorier – varje dag

Källa: Läkartidningen, Health Magazine

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…