Annons

Annons

Därför bör du äta ost efter maten

Cheezus,

Hör du till dem som gärna tar en bit ost istället för en sötare dessert efter maten? Grattis, då har du spännande hälsovinster att vänta, visar en ny studie.

Att avsluta måltiden med en bit ost skyddar tänderna mot syraangrepp och därmed emaljskador och hål. Enligt ny forskning från amerikanska Academy of General Dentistry neutraliserar osten den skadliga syra som annars angriper tänderna när vi äter.

Annons

Osten ökar salivproduktionen och kan dessutom frisätta ämnen som skyddar emaljen mot angrepp, två viktiga komponenter för friska tänder.

I studien fick testpersonerna antingen avsluta måltiderna med cheddarost, sockerfri yoghurt eller ett glas mjölk. Forskarna mätte sedan ph-värdet på tänderna i samband med intaget, samt 20 och 30 minuter senare.

De som åt yoghurt eller mjölk hade inga förändringar i ph-värdet, medan de som åt ost hade en markant ökning under hela mätperioden.

Ju högre ph-värde är i munnen, desto bättre skyddas tänderna mot angrepp och hål, menar forskarna.

Viktig vikthjälpare

Kalcium, som finns naturligt i ost, har också en betydande roll för viktminskning, eftersom det kan binda fett – samtidigt som det stärker skelettet! En smakrik parmesan förhöjer smakupplevelsen på mängder av rätter. Men den delikata osten kan uträtta mycket mer än så, visar nya studier.

Läs mer här: Njut bort dina extrakilon – med parmesan!

 

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…