Annons

Annons

Därför är jämställdhet nyckeln till lycka

Både kvinnor och män blir lyckliga av jämställdhet, visar internationella befolkningsstudier. Och Norden ligger i topp. Även om utmaningarna idag är större än på många år.


Sverige är världens mest jämställda land, efter Island, Finland och Norge. Det slår World Economic Forum fast.

Norden hamnar också i topp lyckomässigt, enligt internationella befolkningsstudier. Både kvinnor och män blir alltså lyckliga av jämställdhet – som ju innebär att kvinnor och män ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla väsentliga områden i livet. Något som gynnar alla.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Viktiga parametrar för lycka i befolkningsstudierna var också: Demokratisk frihet, små ekonomiska klyftor, individualism och hög utbildningsnivå.

I dag är det Internationella kvinnodagen. Och Sverige är världens fjärde mest jämställda land. Eller minst ojämställda, kanske man ska säga. För fortfarande har kvinnor generellt sett lägre lön än män, största ansvaret för hem och barn och är överrepresenterade när det gäller stressrelaterade problem.

Dessutom ökar mäns våld mot kvinnor, det finns ett antal segregerade områden där kvinnor trakasseras, och där 82 procent av flickorna uppger att de är ganska mycket, mycket eller mycket hårt kontrollerade av sina föräldrar (rapport från organisationen Varken hora eller kuvad). Och där flickor och pojkar lever åtskilda.

Vi på MåBra hyllar jämställdhet och lycka för alla!

Vilken plats i jämställdhetsligan tror du Sverige hamnar på om några år? Vad behövs göras för att kvinnors rättigheter ska öka?  Vad tycker du?

Källor: Global Happiness Organization, Jämställdhetsutredningen 2015

Jämställdhet ökar chansen till livslång kärlek

Vad är det egentligen som gör att vissa förhållanden bara håller och håller? Här har forskarna samlat ihop de tre viktigaste ingredienserna. Och sex finns inte ens med.

Läs mer: 3 hemligheter bakom ett livslångt förhållande

Därför är jämställda par lyckligare!


Par som delar lika på ansvaret för barnen är nöjdare med sin relation och har ett bättre sexliv.

Läs mer: Dela ansvaret och bli lyckligare

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…