Annons

Annons

Därför åldras du i förtid om du inte tränar

Minskade hjärnvolymer kan kopplas till ett tidigare inaktivt liv, visar ny forskning. Det visar tydligt hur viktigt motion är för våra hjärnor.

Efter att ha följt fler än 1500 personer under 20 års tid kunde forskare se att de som inte motionerat när de var i 40-årsåldern och dessutom var i dålig fysisk kondition hade mindre hjärnor vid studiens slut. Det rapporterar SVT Vetenskap.

Annons

Läs mer: Lev längre med rätt mat – allt om kosten som bromsar åldrandet

I början av studien fick deltagarna göra konditionstest på löpband där bland annat syreupptagningsförmågan mättes. Forskarna gjorde även en magnetröntgen på deltagarnas hjärnor.

Gilla MåBra på Facebook

Vid de uppföljande undersökningarna, 20 år senare, var de personer som presterade sämst på konditionstestet och hade högt blodtryck samma grupp som uppvisade minskade hjärnvolymer. Åtta enheter sämre resultat på löpbandet resulterade i en minskad hjärnvolym som kan jämföras med två års åldrande.

Lär mer: Ny forskning: Ungt blod ska bromsa åldrandet

Forskningen lyckades alltså sammankoppla brist på motion i arbetsför ålder med minskade hjärnvolymer när man blir äldre.

– Resultatet visar att det kanske viktigaste vi kan göra för vår hjärna är att röra på oss, säger överläkaren Anders Hansen till SVT.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…