Annons

Annons

Dämpa ångest och depression – med yoghurt!

Mjölksyrebakterier håller inte bara magen på gott humör, ny forskning visar att de påverkar kroppen i större utsträckning än så.


Att probiotika har en dokumenterat god inverkan på tarm- och maghälsa kände du säkert redan till. Men visste du att samma goda bakterier också har förmågan att påverka den psykiska hälsan? Det menar i alla fall danska forskare.

Annons

De har studerat möss och deras stressnivåer i samband med en kost berikad med lactobaciller, probiotika av typen du hittar i vanlig yoghurt.

När mössen fick ett ökat intag av mjölksyrebakterierna minskade deras stressnivåer. Tecken på depression och ångest försvann också. Detta beror enligt forskarteamet på probiotikans förmåga att aktivera stress- och ångestbearbetningen i hjärnan.

Gilla MåBra på Facebook

– Att det finns ett samband mellan hjärnan och tarmsystemet är ingenting nytt. Men att man kan påverkan hjärnan genom att tillföra vissa typer av bakterier till tarmen är mycket intressant, säger Axel Kornerup Hansen, professor vid Köpenhamns universitet och en av forskarna bakom studien.

Hansen vill studera sambandet ytterligare och poängterar att en antidepressiv yoghurt än så länge är långt borta från marknaden.

Källa: Forskning.no

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…