Annons

Annons

Dålig sömn ökar risken för övervikt

Dåliga sömnvanor kan öka risken för övervikt, och du behöver bara slarva lite för att hungerskänslorna ska påverkas. Det visar en svensk studie.

Slarv med sömn gör dig hungrigare och ökar därmed risken för övervikt på lång sikt, varnar svenska forskare.

Slarv med sömn gör dig hungrigare och ökar därmed risken för övervikt på lång sikt, varnar svenska forskare.

Forskare från Uppsala universitet har kartlagt vilka regioner i hjärnan som styr vår aptit. Med hjälp av magnetröntgen har man undersökt hjärnorna hos 12 normalviktiga personer och analyserat reaktionerna när de fick se bilder av olika livsmedel. Forskarteamet lät försökspersonerna se samma bilder efter en natt med normal sömn och sedan efter en natt helt utan sömn.

Annons

När reaktionerna sedan jämfördes kunde forskarna se tydliga skillnader.

– Efter en natt av sömnbrist visade studenterna hög aktivering i ett område av hjärnan som är involverad i människans vilja av att äta. När vi betänker att sömnbrist är ett ökande problem i det moderna samhället visar våra resultat att dåliga sömnvanor kan påverka människors risk att bli överviktiga på lång sikt, berättar forskaren Christian Benedict.

Han har tidigare kunna påvisa att en enda natt av total sömnbrist minskar omsättningen av näringsämnen och ökar hungernivån påföljande morgon.

– Därför är det viktigt att sova ungefär åtta timmar varje natt för att hålla en stabil och hälsosam kroppsvikt, säger Christian Benedict.

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…