Annons

Annons

Då är det tuffast att vara mamma

Alla barnåldrar bjuder på sina egna utmaningar. Men vilken period är egentligen tuffast? Det har forskare nu tagit reda på.

När innebär moderskapet egentligen de tuffaste utmaningarna? Är det under spädbarnsperioden, med bebisskrik, dålig sömn och brist på egentid? Eller är det kanske under trotsåldern, med ständiga vredesutbrott, vab och stressiga dagishämtningar?

Annons

Nejdå, inte alls. Det är istället när barnen börjar bli mer självständiga som föräldraskapet är som tuffast för mamman, visar ny forskning från Arizona State University i USA. Den värsta perioden infaller när barnen är mellan 12 och 15 år gamla.

Läs också: 5 saker du aldrig ska säga till ett barn

– Det är fysiskt utmattande att ta hand om bebisar och småbarn. Men när barnen börjar närma sig puberteten är föräldraskapets utmaningar betydligt mer komplicerade – och riskerna ifall något går fel är större, säger forskaren Suniya Luthar.

Faktorer som hormoner, akne, förändringar i kroppen och betygsättning i skolan kan göra tonåren till en tuff tid för barnet – och i förlängningen även för föräldrarna. Många mödrar oroar sig mycket över sina barns välmående och håller utkik efter riskfyllda beteenden – samtidigt som frigörelseprocessen innebär att barnen ofta stöter bort mammorna när de vill trösta och hjälpa.

Under denna period i livet upplever mammor också ofta mycket stress även i sitt eget liv, då de tenderar att leva ett aktivt liv och har kommit en bra bit i karriären.

Artikeln var ursprungligen publicerad på femina.se

 

Mer från femina.se:

Trotsiga barn blir mer framgångsrika i livet

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…