Annons

Annons

Viktcoachen: Så blir dina cupcakes nyttigare!

En liten kaka är självklart bättre än en stor. Trenden med pyttesmå bakverk är här för att stanna – med några enkla handgrepp kan du göra dem lite nyttigare!

Cupcakes är små - och naggande goda!

Macarons, whoopies och cakepops är inte bara små och söta, de innehåller dessutom färre kalorier än många andra efterrätter.

Annons

För inte så länge sedan mumsade vi på muffins höga som pulkabackar och cookies stora som frisbees. Nu har pendeln svängt och bakverken krympt. Rejält. Vilket både hälsan och midjemåttet tackar för. Smågodis som macarons, whoopies, cupcakes och cakepops är visserligen socker- och fettstinna, men så pass små att de inte nödvändigtvis förstör hela dieten.

– Äter man bra till vardags kan man unna sig en liten godsak utan alltför dåligt samvete, säger MåBra:s viktcoach Marie Tegnér.

En pyttebakelse hamnar på ungefär 100 till 150 kilokalorier och det motsvarar ett par frukter. Frukt ger förstås mer mättnad och vitaminer men du kan även göra småbakelserna en smula nyttigare.

– Det är svårt att göra kakor, bakverk och andra onyttigheter helt igenom nyttiga. Det bästa är att följa originalreceptet men att göra fler kakor eller bakelser än vad receptet anger. Står det 40, gör 50! Tänk bara på att grädda dem kortare tid, säger Marie Tegnér.

Men visst kan man byta ut vissa ingredienser också. Socker, till exempel.

– Det går nästan alltid att minska mängden socker utan att det ger effekt på smaken. Använder man muscovadosocker kan man dra ner sockermängden med en tredjedel, eftersom det har en intensivare smak.

Eller så kan man använda agavesirap som har lägre GI än vanligt socker. Här är tips på vilka ingredienser du kan byta ut för att göra bakverken lite hälsosammare.

Maries tips för bak på ett nytt(igare) sätt

Vetemjöl
Kan bytas helt eller delvis mot dinkel- eller fullkornsvetemjöl. 

Socker
Du kan ofta dra ner till ⅔ av vad som står i receptet utan att smaken påverkas nämnvärt. I bulldeg kan man oftast minska sockermängden till hälften, särskilt om fyllningen är söt. Du kan också ersätta vanligt socker med en mindre mängd rörsocker eller muscovadosocker, som har intensivare sötma.

I mjuka kakor kan du byta socker mot honung, agavesirap, muskovado- eller rörsocker. Prova dig fram!

Baka själv!

Missa inte Marie Tegnérs recept på pyttesmå godsaker. De minsta innehåller bara 55 kcal/styck!

Klicka här för att se alla!

AV: Vivvi Alström
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…