Annons

Annons

Camilla: Så fungerar livet med stomi-påse

När Camilla Franzén nyss fyllt 18 år drabbades hon plötsligt av magont, febertoppar och ledvärk. Hon mådde allt sämre och när hon drabbades av blodiga diarréer sökte hon läkarhjälp. Diagnosen blev Ulcerös kolit, en blödande inflammatorisk tarmsjukdom.

Annons

Camilla Franzéns stomi-operation gav henne livet tillbaka. På bloggen camillafranzen.com delar hon med sig av sina erfarenheter.

I tre år provade hon olika mediciner och behandlingsformer för att få bukt med problemen. Men vid en undersökning konstaterade läkarna att inflammationen hade förstört så mycket av tarmfunktionen att operation var enda alternativet. Camilla stomiopererades och fick en så kallad ”påse på magen”.

Två år senare lever hon ett normalt liv och studerar till samhällsvetare på Mittuniversitetet. Att resa, bada och träna med stomipåse går alldeles utmärkt, berättar hon.

Det går utmärkt att sola och bada med stomipåse, illustrerar Camilla.

– Jag älskar att resa och träna, jag har tränat i hela mitt liv, bortsett från åren då jag var sjuk. Jag tränar boxning vilket är vad jag vill satsa på, säger Camilla och berättar om planerna på att börja tävlingsboxas.

Inget handikapp

Många tror att en påse på magen är ett handikapp, men Camilla menar att tarmsjukdomen hon led av innan operationen var mer handikappande.

– Livet med stomipåse, enligt min mening, är helt toppen. Jag ser det inte som ett handikapp alls. Eftersom jag slipper alla symtom jag räknat upp innan, är det svårt att se påsen som räddat mig som själva handikappet. Jag trodde det skulle kännas som ett handikapp, men det gör det inte, säger hon och tillägger att en stomiopererad person inte är mer handikappad än någon som är laktosintolerant. Begränsningarna sitter i att viss kost kan vara olämplig.

Men visst kan det uppstå problem. Om stomipåsen inte sitter ordentligt kan den läcka, ett vanligt problem innan man hittar ett stomibandage som passar. I Camillas fall hittade hon ett ganska snabbt och har sedan dess inte haft något problem med just det. Många tror också att en påse på magen skulle hindra dem från att visa kroppen, till exempel på badstranden eller vid sex.

– Jag tänker inte så. Sen jag fick påsen har jag blivit säkrare i mig själv och min kropp. Att bada och simma är heller inget problem, berättar Camilla.

De kortisonbehandlingar Camilla gick på innan operationen gav henne 12 kilos övervikt.

Egen blogg

Camilla menar att stomipåsen gav henne livet tillbaka. Och genom sin blogg Stomi-Milla vill hon visa hur livet med en påse på magen kan se ut.

– Tyvärr är det vanligt att många mår väldigt psykiskt dåligt på grunda av sin stomi, trots att de är fysiskt friska. Man kan inte styra över allt som sker, det enda du själv har makt över är hur du tänker förhålla dig till det som händer. Att tänka så har hjälpt mig dit jag är idag, säger Camilla avslutningsvis.

AV: Jennie Sandberg
BILD: Camilla Franzén / camillafranzen.com

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…