Annons

Annons

Butiksknepen som får dig att handla mer

Ha huvudet på skaft nästa gång du kliver in på affären. MåBra avslöjar handlarnas knep som gör att du shoppar mer än du tänkt dig!

Blev det lite fler kassar än planerat?

Färger och dofter används flitigt  för att kunderna ska uppmärksamma en viss produkt. Även medveten exponering och placering är vanliga trick för att fånga kundernas intresse.

Annons

Ett vanligt knep är att lägga varor i korgar i affärens gångar. I matbutiker har detta visat sig öka försäljningen med 1000 procent. Utan att priset sänkts på varorna. Ett vanligt exempel är värmeljus, som säljer betydligt mer om de specialexponeras.

Att försäljningssiffrorna skjuter i höjden när butiken lyckas påverka fler än ett sinne är också dokumenterat. Musik är ett vanligt verktyg, i en undersökning spelades popmusik respektive klassisk musik i en vinbutik. Kunderna handlade lika mycket oavsett musiktyp, men valde exklusivare och dyrare viner när de klassiska styckena spelades.

Även färger påverkar oss. Orange är en klassisk skynda-på-färg, som ofta förekommer i snabbmatsrestauranger. Det är med andra ord ett bra färgval för verksamheter som vill ha snabb genomströmning av kunder. Men det är däremot ett sämre val för klädbutiker, i alla fall för butiker med dyrare utbud på galgarna.  Exklusiva kläder är nämligen mer svårsålda när interiören är just orange.

Att fler butiker bakar på plats har fler fördelar. Möjligheten att handla nybakat bröd lockar många, men doften gör också att övrig brödförsäljning ökar. Doftar det lavendel på restaurangen kan du räkna med ett längre besök – och kanske en dyrare nota. Enligt en studie stannade gästerna kvar längre, och beställde mer att dricka efter maten, när restaurangens lokal doftade lavendel.

Källa: Forskning.se

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…