Annons

Annons

Bubbel gör dig berusad snabbare – nu bevisat av forskning

Bubbel gör dig berusad snabbare – nu bevisat av forskning

Du blir inte mer berusad av bubbel – men det går snabbare att känna sig rund under fötterna.

Bubblorna stiger dig faktiskt åt huvudet – det är inte inbillning visar forskare nu. Efter bara fem minuter har du som dricker mousserande 0,15 milligram alkohol mer per milliliter blod än de som dricker vanligt vin.

Många av oss har nog känt att ett glas mousserande vin – oavsett om det är champagne, cava, prosecco eller något annat bubbligt – stiger en åt huvudet snabbare än ett glas obubbligt vin. Och enligt forskare kan den känslan vara befogad – och att det är själva bubblornas fel.

Annons

Läs också: Här är alkoholdryckerna som innehåller flest kalorier

Den här spännande studien började för 17 år sedan, då Dr Fran Ridout höll en liten fest i sitt laboratorium och alla kollegor fick två glas champagne (justerat efter kroppsvikt). Men twisten här var att hälften fick mousserande som vispats för att bli av med så mycket av bubblorna som möjligt, medan bara hälften fick faktiska bubblor i glaset.

Gilla MåBra på Facebook

När man sedan mätte deras alkoholhalt i blodet kunde man se att den steg betydligt snabbare hos de som druckit vin med bubblor. En vecka senare gjorde man om samma experiment men med ombytta grupper – och resultatet var fortfarande det samma.

Läs också: 5 hälsoskäl att skåla i Champagne!

Efter fem minuter hade de som drack den mousserande drycken i genomsnitt 0,54 milligram alkohol per milliliter blod, medan de som drack det avslagna bubblet hade 0,39 milligram alkohol per milliliter blod i jämförelse.

Detta är dock en liten studie, så att kalla detta fakta är lite väl tidigt. Men nog kan det ligga något bakom att du får nog av alkoholen tidigare (eller?) när du dricker bubbel.

Källa: Cosmopolitan Foto: IBL

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…