Annons

Annons

Bromsa åldrandet: Så slipper du synproblem

Välkommen till MåBra:s anti age-guide. Här berättar vår läkare Gunilla Hasselgren hur du förebygger problem med synen.

Undan för undan stelnar ögats lins och vi kan drabbas av åkomman med det föga smickrande namnet ålderssynthet…

Annons

35, 45 eller 55 +? Det här händer i kroppen:

35
Synen ska inte förändras nämnvärt nu. Är man närsynt men struntar i att använda glasögon eller linser kan man få huvud- och nackvärk. Det är en följd av att man anstränger ögonen. Värk kan också vara ett tecken på fel styrka på glasögon eller linser.

Gilla MåBra på Facebook

45
Efter 40 kommer ålderssyntheten smygande och den känns igen på att armarna inte räcker till när man läser. Synen försämras på nära håll och förändringen är helt normal.

55 +
Allt fler behöver nu också bättre belysning än tidigare för att kunna se bra. Att ögonen även rinner mer ju äldre man blir är vanligt, speciellt när det blåser ute. Blir man torr i ögonen kan tårersättning hjälpa.

Varningstecken
Att se blixtar, ”maskar” och dimmiga slöjor kan vara tecken på sjukdomar i ögat. Sök hjälp direkt om du plötsligt tycker att flaggstången är krokig, det kan vara ett tecken på sjukdom i gula fläcken. Snabb behandling är jätteviktigt. Plötsliga blixtar kan bero på glaskroppsavlossning, vilket man också ska söka akut hjälp för.

Så här skjuter du upp besvären
Tyvärr finns det inte så mycket man kan göra för att förebygga ålderssynthet. Däremot kan man slippa huvud- och nackvärk, som kan bero på synfel, genom att använda glasögon eller linser. Ålderssynthet kan också korrigeras med laser.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…