Annons

Annons

Bromsa åldrandet: Så räddar du hörseln!

Välkommen till MåBra:s anti age-guide. Här berättar vår läkare Gunilla Hasselgren hur du förebygger problem med hörseln.

Successivt minskar antalet hårceller i örat, vilket gör att vi hör sämre.

Annons

35, 45 eller 55 +? Det här händer i kroppen:

35
Har man varit på många högljudda konserter eller jobbat i en bullrig miljö kan hörseln vara nedsatt redan nu. – Men den vanligaste orsaken till hur vi uppfattar ljud i den här åldern är stress, säger Gunilla Hasselgren. Är man stressad sänks tröskeln och vi reagerar mer på ljud. Även tinnitus förvärras av stress.

Gilla MåBra på Facebook

45
Man kan börja märka att det är lite svårare att särskilja vad någon säger när man vistas i en miljö med mycket bakgrundsljud. – Hör man dåligt i den här åldern ska man kolla så att det inte beror på någon bakomliggande sjukdom, som Ménières sjukdom. Det vanligaste symtomet, vid sidan av dålig hörsel, är yrsel. De flesta insjuknar i 40–60-årsåldern.

55 +
Från 55 års ålder är det normalt att man får anstränga sig lite mer för att höra bra i miljöer med sorl och ljud. – Man ska inte vara rädd att skaffa hörhjälpmedel, om man hör dåligt. Dagens hörapparater är väldigt diskreta och snygga, säger Gunilla Hasselgren.

Varningstecken
Hör du sämre samtidigt som du känner dig yr och illamående eller om du tappar hörseln helt en stund kan det vara tecken på Ménières sjukdom.

Så här skjuter du upp besvären
Här gäller det att skydda öronen i möjligaste mån! Om du går på konserter, använd öronproppar. Sänk volymen på den musik du lyssnar på i hörlurar. Sitter du i ett öppet kontorslandskap och jobbar så kan ljudisolerande skärmar dämpa ljud.

AV: Vivvi Alström

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…