Annons

Annons

Bromsa åldrandet: Så håller du huden ung!

Välkommen till MåBra:s anti age-guide. Här berättar vår läkare Gunilla Hasselgren hur du förebygger problem med huden.

Vår hud blir torrare och mindre elastiskt efter 30. Det beror på att det bildas mindre av de ämnen som ger huden spänst. Ansiktet tappar volym när vi blir äldre och andelen vatten i kroppen minskar.

Annons

35, 45 eller 55 +? Det här händer i kroppen:

35
De första tecknen på åldrande och för mycket sol kan börja dyka upp. Man kan också märka av att huden blir torrare och får pigmentförändringar. Nya födelsemärken, eller gamla som börjar förändras i färg eller form, ska man kolla upp, liksom sår som inte läker.

45
Huden blir nu tunnare. Pigmentfläckarna kan bli fler i ansikte, på armar och händer. – De ser ut som utflytande, café au lait-färgade fräknar, skillnaden är att de stannar kvar på vintern också. Pigmentfläckarna ska inte vara upphöjda eller bukta ut.

55 +
Åldersvårtor är normalt i den här åldern. En åldersvårta känner man igen på att den hård, växer utanpå huden och känns som en knuta. – De är helt ofarliga och kan klippas eller skrapas bort av läkare, säger Gunilla Hasselgren.

Varningstecken
Var uppmärksam på förändringar när det gäller färg och form på födelsemärken. Kolla alltid upp utstående pigmentfläckar och födelsemärken som kliar eller blöder. Samma sak gäller sår som inte läker.

Så här skjuter du upp besvären
Skydda huden i solen och stek dig inte. Sola sakta. – Har du torr hud, använd duscholja att tvätta dig med i stället för tvål. Smörj gärna i kroppen både morgon och kväll om du är torr, säger Gunilla Hasselgren.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…