Annons

Annons

Bondgårdar gör barn mindre allergiska

Barn som växer upp på en bondgård med mjölkproduktion utvecklar sällan allergier, visar ny forskning.

Är du gravid? Då gör du rätt i att besöka en bondgård. Det kan nämligen stärka barnets immunförsvar och minska risken för framtida allergier.

Barn som bor på en bondgård som producerar mjölk har betydligt mindre risk att utveckla allergier jämfört med andra barn, visar en ny svensk studie. Forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg har följt 65 friska, nyfödda barn under tre år för att studera deras immunförsvar och risk att utveckla allergier. Hälften av barnen bodde på en bondgård med mjölkproduktion.

Annons

Bondgårdsbarnen utvecklade knappt några allergier alls, vilket stärker andra europeiska studier som visar att mjölkbönders barn endast har en tiondel så stor risk att bli allergiska som andra barn.

Positiv effekt redan i magen

– Att bo på bondgård med mjölkproduktion har bevisligen en starkt allergiskyddande effekt. Det påverkar redan fostret hos den gravida mamman. Det visar den här studien väldigt starkt. Det hjälper inte att komma som treåring till en bondgård, säger Anna-Carin Lundell, forskare vid Sahlgrenska akademin.

För att forska vidare i frågan om vad som gör att bondgårdar motverkar allergier ska forskarna fortsätta med undersökningar av barnen när de fyllt åtta år.

– Vi behöver identifiera exakt vilka faktorer på mjölkgården som bidrar till den allergiskyddande effekten, och som tycks påskynda immunsystemets mognad hos barnet redan under graviditeten, säger Anna-Carin Lundell.

 

Källor: Sahlgrenska akademin , Expressen

 

AV: Linnea Bjärle

BILD: Thinkstock

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…