Annons

Annons

Bokslut: Så minns vi hälsoåret 2011

Vilka händelser blev mest tongivande för det gångna året? Häng med MåBra på en promenad längs minnenas allé – så här summerar vi året som gick:

Vilka träningstrender är här för att stanna och hur har våra matvanor förändrats under året. Här är 10 tidsmarkörer för 2011!

Barfota utan strumpor och skor…

Du såg dem lite överallt, entusiasterna som sprang barfota i skog och mark. Och trenden att jogga utan skor, eller i så kallade barfotaskor, växer sig allt starkare. Metoden sägs minimera skaderisken, ge bättre balans och ökad blodcirkulation.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Men den ovana bör öva in tekniken i lugn och ro, fötterna är helt enkelt inte anpassade för barfotalöpning direkt. Efter alla år i stötdämpande skor behöver de tränas upp från grunden.

Kolhydratkriget

Pasta, ris och bröd fortsätter att vara heta potatisar. Att trappa ner på kolhydrater är ofta ett enkelt och effektivt sätt att gå ner i vikt, men kan den kosthållningen få andra konsekvenser? Under året har debatten fortsatt, och kritiken mot low carb-dieterna har fått allt större plats.

Ett kvitto på att ämnet är långt ifrån slutdiskuterat är vår fristående sida mabra.com/kolhydratkriget. Klicka in och delta i den heta debatten du också!

Zumba

Dansa dig i form! Den sydamerikanska workout-formen zumba, där du svänger på höfterna till tonerna av latinomusik, har blivit en riktigt hit. Genom att följa instruktörens enkla rörelser får du både träning och dansglädje på samma gång. Du behöver inga förkunskaper för att kunna hänga med, däremot kan du använda de nya kunskaperna på dansgolvet sedan.

– Ett pass är vanlitvis en timma långt, men det är så roligt att du glömmer kolla på klockan! Under dessa minuter varvas snabba och långsamma rytmer så du får en intervallträning. Det stärker kroppen och bränner fett väldigt effektivt, berättade instruktören Emma Rydberg för MåBra tidigare i år.

Dukan Diet

Den franska viktminskningsmetoden Dukan Diet blev en stor succé. Genom att hålla sig till 100 tillåtna livsmedel och följa tidsdefinierade faser kan anhängare enkel tappa överflödiga kilon – och framförallt behålla sin målvikt. MåBra rapporterade om dieten redan i februari 2011 och kommer sannolikt återkomma i ämnet!

Mer om dieten kan du läsa här

Sockersnacket

Att socker är mindre bra för kropp och tänder visste alla. Men under 2011 fick vi ta del av flertalet studier som visar hur beroendecentrat i hjärnan kan påverkas av sötsakerna. Forskarna drog paralleller till såväl alkohol som droger och en av dem som bekände sitt sockermissbruk offentligt var vår bloggare Gunilla Sahlin.

För MåBra berättade hon om sin svåra resa från svårt sockerberoende till ett normalt liv. Läs hennes berättelse här!

I vårt november-nummer hade vi en uppskattad 12-stegsmetod för att bli kvitt sötsuget en gång för alla. Här finns den i digital form, skriv gärna ut och tejpa upp på skafferidörren!

Farväl jätteräkan

Anti Scampi-kampanjen är tidens tecken i dubbel bemärkelse. Den animerade men informativa filmen om jätteräkans miljöpåverkan sågs av tiotusentals svenskar via nätet, och vittnar om vilken effekt konsumenternas krav kan få. Det globala miljöengagemanget tog skruv och flertalet receptmakare, däribland MåBra, och restauranger strök miljöboven ur ingredienslistan för gott.

Du får fortfarande några träffar i vår receptdatabas när du söker på just ”scampi” som huvudingrediens. Följ receptet som vanligt, men ersätt den med vanliga räkor istället.

Mental hi tech-hälsa

Kom i form med mobiltelefonen, mät kaloriförbrukningen med din klocka och låt skorna räkna dina steg. Prylarna som hjälper oss komma i form är många – och numera ofta elektroniska.

Extra nytt känns de hjälpmedel som boostar vår mentala hälsa. Att stressträna med hjälp av bio-feed back,  program för telefon och dator som används flitigt av både privatpersoner och stresskliniker, är senaste trenden. Vi provade metoden på årets hälsomässa, Allt för hälsan, i Stockholm och gjorde en djupdykning i ämnet tidigare i höst.

Minimalistiskt fika

Make mine a mini” är en vanlig fras på amerikanska restauranger. Och landet i väst, som gav oss muffins stora som kockmössor, har svängt ordentligt i sin minimalistiska trend. Små dekorativa cupcakes, macarons och cakepops är tydliga exempel. Missa inte recepten på de små, men ack så goda bakverken som kommer i MåBra i vår!

Hälsoresor

Att unna sig en resa till solen är alltid en välförtjänt egotripp. Adderar du träning, sund kost och peppande föreläsningar blir semesterboosten total. Att paketera hälsotänk med sol och pool är en trend som är här för att stanna, det är våra egna resor till Fuerteventura ett kvitto på!

Höstens MåBra-resa blev en enorm succé och biljetterna sålde slut på rekordtid. En ny chans får alla resesugna redan i mars, då vi gör en favorit i repris.

Klicka här för att läsa mer!

Upp och appa!

Kan en mobiltelefon verkligen få dig att fixa hundra armhävningar, springa en hel mil eller göra 200 situps? Svaret är ja. Om du äger en så kallad smartphone och laddar ner rätt app tycks allt vara möjligt. Under året har redaktionen tagit del av hundratals framgångssagor där just ett litet tilläggsprogram till mobilen spelat en avgörande roll.

I MåBra nummer 11 berättade Åsa Ring hur hon gick från att vara småmullig soffpotatis till att bli en löpare på elitnivå. Allt med hjälp av en liten nedladdningsbar app till sin telefon!

Läs hennes inspirerande berättelse här!

Vad händer 2012?

Vad har kommande år att bjuda på? Vi fortsätter såklart våra ständiga trendspaningar och lovar att rapportera i både tidningen och på webben. Har du saknat något under året, eller ser du fram emot något särskild läsning i vår?

Tipsa oss gärna i kommentarsfältet nedan!

Gott Nytt År önskar vännerna på MåBra-redaktionen

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…