Annons

Annons

Bli av med sötsuget – så besegrar du begäret!

Vinn kampen mot sötsuget, en gång för alla! Här är forskarens bästa tips.


Charlotte Erlanson-Albertsson är forskare och har riktat in sig på hunger och aptitreglering. Här är hennes bästa tips för dig som vill bli av med sötsuget, på kort och lång sikt!
1. Kortsiktig kontroll
När suget slår till kan det vara bra att göra något annat. Prova till exempel att ta en kopp kaffe eller te. Försök hitta ett nytt sätt att bli tillfredsställd, ett tuggummi kanske räcker. Ibland räcker det att få något att tugga på och att känna smaker. Tänk på att suget inte beror på att din kropp behöver energi, utan på något annat.

Annons

2. Långsiktig kontroll
För att kunna bli av med suget på lång sikt behöver du se över din livsstil:
Dra ner på antalet måltider
Undvik att småäta mellan måltiderna och satsa på tre mål om dagen: frukost, lunch och middag.
Ändra dina smakpreferenser
Kroppen är anpassningsbar när det kommer till smaker. Forskning visar till exempel att personer som fått en bit citron varje dag under en period till slut längtar efter citronen. Det går alltså att ”byta bort” sötsuget mot något annat.
Ät mindre processad mat
Den så kallade hedoniska maten, ofta en kombination av sött, salt och fett, stimulerar hjärnans belöningssystem. Äter du för mycket av den här typen av mat kommer kroppen att vilja ha mer och mer, för att få samma känsla av tillfredsställelse. Se exemplet ovan att det går att förändra kroppens behov av olika livsmedel.
Motionera
Träning ger per automatik en sundare aptitkontroll. Eftersom man blir svettig av träningen vill kroppen gärna äta något som innehåller mer vätska, till exempel en frukt. Processad mat som kakor och godis innehåller däremot nästan inget vatten alls, och brukar därför inte vara lika lockande.
Prioritera sömn
När man är trött vill kroppen ha extra energi, vilket kan ge ett ökat sug efter något som ger snabb energi – och då kan det lätt bli att man äter något sött.
Försök slappna av
Stress är en försvarsreaktion som kräver energi – för att orka med exempelvis en hård dag på jobbet. Därför kan stressen ge ökad aptit. En stressad person kan även lätt fastna i att äta på stående fot, vilket kan leda till att man blir hungrig eller sugen snart igen.

Källa: Charlotte Erlanson-Albertsson

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…