Annons

Annons

Bli av med lössen – så gör du en huskur som fungerar

Bli av med löss

Bli av med löss

Hur blir man av med löss? Med hjälp av saker i skafferiet, enligt den här huskuren i alla fall!

”Nu går det löss!” Känns lappen från skolans eller förskolans kapprum igen? Ofta dyker den upp lagom till första föräldramötet, och verkar sedan sitta där tills det aviseras om sommarlov…

Att kamma igenom barnets (och ditt eget) hår ofta är ett sätt att hålla koll. Men har lusen fått fäste krävs i regel mer behandlingar än kamning för att bli av med objudna gäster.

Annons

De lusmedel som finns nu är giftfria och snällare mot både hår, hud och miljö – men  behandlingen måste också upprepas, eftersom ägg kan bli kvar. Men många missar att göra om proceduren efter någon vecka, vilket gör att kampen mot lössen ständigt är på ruta ett. Ett dyrt misstag, som kostar både tid och pengar.

Gilla MåBra på Facebook

Moderna luspreparat kväver lössen, som sedan lossnar när håret kammas efter behandlingen. Tyvärr är medlen också dyra, ett schampo eller en solution kostar ofta över hundra kronor och räcker till en person med långt hår. Den som har fler än ett barn har med andra ord fler anledningar att sucka när lusbesöket är ett faktum.

Men det finns alternativ till apotekets utbud.

Enligt en studie publicerad i European Journal of Pediatrics kan faktiskt saker du ha i ditt skafferi fungera minst lika bra – om inte bättre – än de preparat som marknaden erbjuder. Där jämförde forskarna effekten av lusmedel med en egentillverkad spray baserad på kokos- och anisolja. Slutresultatet visade att sprayen var mer effektiv i kampen mot lössen.

Forskarnas förklaring var att oljan kvävde lössen, precis som de aktiva ingredienserna i lusmedlet.

Din egen huskur mot löss

Du behöver:
Kokosolja
Äppelcidervinäger
Duschmössa
Luskam

Gör så här: Skölj håret med äppelcidervinäger och låt det sitta i när håret torkar. Vinägern gör att äggen släpper hårstrået genom att lösa upp klistret som det är fäst med. När håret är torrt masserar du in kokosolja i hela håret, se till att både hårbotten och längderna täcks. Sätt upp håret och täck över med en duschmössa. Om det går kan du ha den på över natten, eftersom det tar tid för oljan att kväva lössen. Kamma sedan noga igenom parti för parti och skölj eller torka av kammen efter varje drag. Tvätta sedan håret som vanligt, ta gärna i schampo när det fortfarande är torrt eftersom det blir lättare att få ur oljan då.

 

LÄS OCKSÅ: Så smittar lössen – och så blir du av med dem

 

Källa: Kurera.se

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…