Annons

Annons

7 smarta tips som lindrar och förebygger förkylningar

Du kan inte slippa förkylningar. Men du kan lindra, förkorta och kanske förebygga symtomen. MåBra har senaste rönen om vad som snabbar på tillfrisknandet!

1. Vila förkortar sjuktiden

Det är ingen slump att vi känner oss extra trötta när immunförsvaret bekämpar en förkylning. Det är meningen att vi ska vila så mycket vi kan då. Detta för att immunförsvaret ska få all den energi som annars används av dina muskler till exempel. Trötthet är alltså immunförsvarets sätt att säga till dig att det behöver fri tillgång till alla de krafter du vanligtvis använder till andra saker. Så om du är trött – vila mycket och länge! Då hjälper du ditt immunförsvar att bli av med förkylningen snabbare.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Läs mer: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna

2. Echinacea lindrar symtomen

Röd solhatt, echinacea, är ett av de mest studerade naturmedlen vid förkylning. Det har visat sig ha både antiinflammatorisk och antibakteriell effekt. I studier har man sett att det hjälper bäst om immunförsvaret redan är ansträngt – som när vi är förkylda.
– Echinacea boostar inte immunförsvaret, men det reglerar det. Förkylningen kortas med några dagar och man får färre förkylningssymtom, säger Andy Sutter, som är forskningschef vid Bioforces medicinska forskningsavdelning i Schweiz.

Läs mer: Naturmedicinerna som fungerar

3. Probiotika har bevisad effekt
Nyttiga bakterier, så kallad probiotika, är en av de få saker som faktiskt kan sätta fart på vårt immunförsvar. När bakterierna hamnar i vår tarm sätter immunförsvaret in det tunga artilleriet eftersom det tror att bakterierna är fiender.
– Forskare är mer och mer överens om att vissa bakterier kan trigga vårt försvar. Man har sett att de både skyddar mot förkylning och förkortar förkylningstiden, säger Göran Molin, professor och forskare vid institutionen för industriell näringslära vid Lunds universitet.

Läs mer: Slankare midja med nyttiga bakterier

4. Polyfenoler boostar friskbakterierna

Grönt te, frukt och grönsaker innehåller polyfenoler, en grupp antioxidanter som samspelar med probiotika. Det är alltså klokt att kombinera de två livsmedlen eftersom de förstärker nyttan av varandra.

Läs mer: Myter och fakta – det visste du inte om antioxidanter!

5. Motion på rätt nivå hjälper

Efter ett kort och intensivt träningspass är vi mer mottagliga för infektioner. Det beror på att kroppen är upptagen med att reparera de skador vi får i musklerna när vi tränar och då kan en och annan bakterie slinka igenom. Men på lite längre sikt verkar regelbunden motion tvärtom vara bra för immunförsvaret. Bland annat har man sett att den som tränar regelbundet har piggare immunceller. Precis som vi, blir även immuncellerna snabbare av träning och det gör att de snabbare hittar sin fiende förkylningsviruset.

Läs mer: 10 bra anledningar att börja styrketräna

 

6. Koksalt sköljer bort virus

Något så enkelt och billigt som att skölja näsan med koksaltlösning är bevisligen bra vid förkylning. I vetenskapliga studier har man sett att det sköljer bort virus och andra irriterande saker ur näsans slemhinna – och det får symtomen att minska. Att köpa en nässköljare på apoteket och koka sin egen saltlösning är alltså ett hett tips. Koka upp 5 dl vatten. Blanda i en tesked koksalt. Låt svalna. Var så god och skölj!

Läs mer: Bli av med nästäppan en gång för alla

7. Positivt tänkande underlättar

Ju mer man oroar sig och känner efter, desto värre upplevs symtomen. Börjar man tänka på att immunförsvaret nog inte är så starkt som det borde, känner man sig sjukare helt enkelt. Och handen på hjärtat – en förkylning är sällan farlig. Dessutom går den över. Se det positivt: För varje förkylning du har, desto fler förkylningsvirus har du blivit immun emot! Det minskar risken för förkylningar i framtiden.

Läs mer: Tänk dig pigg, stark och lycklig!

 

 

Huskurerna som hjälper mot förkylningar

huskurer mot förkylning

Vill du undvika snuva och influensa? Med rätt ingredienser i skafferiet kan du bygga ett bra skydd! MåBra har pratat med en huskurs-guru och listar bästa tipsen på egenvård.
Läs mer: Huskurerna som hjälper mot förkylningar

 

Slipp höstsnuvan med hjälp av syrad mat

syrad mat mot förkylning

Gott och hälsosamt för både mage och immunförsvar – syrad mat är rena hälsobomben!
Läs mer: Slipp höstsnuvan med hjälp av syrad mat

 

Förkyld? Här är bästa hälsomaten

huskur

Vitlök, ingefära och honung är bra att ha hemma i förkylningstider. Här är några beprövade huskurer mot envis snuva och värk – fyll på med dina egna tips!
Läs mer: Förkyld? Här är bästa hälsomaten

 

Bli friskare och piggare med probiotika

probiotika

Probiotika kallas de nyttiga bakterier som bland annat finns i yoghurt och mjölksyrade produkter. Probiotisk kost ger inte bara en gladare mage – fördelarna är fler än så!
Läs mer: Bli friskare och piggare med probiotika

 

Täppt? MåBra guidar till bästa hjälpmedlen

nässpray

Vad passar dina behov bäst? Här är en liten guide till droppar och sprayer som botar envisa nästäppor.
Läs mer: Täppt? MåBra guidar till bästa hjälpmedlen

 

Ny metod: Så saltar du bort förkylningen

Salt mot förkylning

Monica var extremt drabbad av förkylningar – tills hon provade en smart liten apparat som innehåller saltkristaller.
Läs mer: Så saltar du bort förkylningen

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…