Annons

Annons

Biverkningar: Så farliga är vanliga värktabletterTa inte receptfria läkemedel under för lång tid.

150 000 svenskar har ont i huvudet för att de har ätit för mycket värktabletter. Det visar en studie från Göteborgs universitet, där 45 000 svenskar intervjuades om huvudvärk och läkemedelskonsumtion, skriver Expressen.

Annons

Och även om du äter receptfria läkemedel så finns riksen för andra biverkningar. Exempelvis kan levern kan ta skada av paracetamol, som finns Alvedon – och acetylsalicylsyrabaserade tabletter som Treo och Magnecyl kan ge magblödningar.

– Vid exempelvis värk och feber kan det under kort tid vara bra att självmedicinera med receptfria läkemedel, men man ska alltid läsa bipacksedeln och väga nyttan med att slippa värken mot risken att drabbas av biverkningar, säger Jane Ahlqvist Rastad, läkare på Läkemedelsverket, till Expressen.

Statistik från Läkemedelsverket visar på 937 inrapporterade biverkningar av receptfria värktabletter under 2005-2010. Det rör sig bland annat om ökad huvudvärk, illamående, trötthet och blödningar.

– Man ska aldrig behandla sig med receptfria läkemedel långa tider utan att kontakta sjukvården, säger Jane Ahlqvist Rastad.

Av: Anna Sundesten
Bild: Thinkstock

Läs mer:
Guide: Slipp värk och smärta – utan medicin
Många lider av kronisk smärta – utan orsak
Så stoppar du migränen – utan piller
Smärtdoktorn ger svar på vanliga frågor
10 frågor och svar om huvudvärk

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…