Annons

Annons

Bästa löparmaten – före, under och efter passet!

Fyll på med energi – både innan och efter träningen.

Att äta rätt i förhållande till din träning kan göra dig både starkare och friskare. MåBra:s kostexpert Marie Tegnér förklarar hur du ska äta.

Före passet
Ät ett huvudmål bestående av både kolhydrater och protein två, tre timmar före passet. Välj långsamma kolhydrater som råris, fullkornspasta och bönor, och protein från exempelvis kyckling eller fisk.

Annons

Under passet
Drick vatten om du springer långt eller om det är varmt. Du behöver endast äta vid långa pass. Under ett flertimmarslopp kan du fylla på med nötter, sportdryck eller bars.

Efter passet
Ge kroppen en chans att återhämta sig och fyll på förråden. Ät en välbalanserad måltid, helst inom en halvtimme, exempelvis laxfilé med grönsaker och sötpotatis eller quinoa. Om det inte är praktiskt möjligt, ät ett mellanmål. Ta kvarg med bär, alternativt yoghurt med müsli och en banan och fyll på med middagen lite senare.

 

Här hämtar du energin

Kolhydrater:

En viktig energikälla som används som bränsle och gör att du orkar. Välj långsamma kolhydrater som sötpotatis, frukt, fullkornsprodukter och bönor.

Fett:
Kroppen använder både fett och kolhydrater som energikälla. Välj bra fettkällor som fet fisk, nötter, avokado och oljor, till exempel raps-, oliv- eller kallpressad linfröolja.

Protein:
Viktigt för musklernas återhämtning. Det finns bland annat i fågel, kött, baljväxter, fisk, färskost/kvarg och ägg.

 

I varje nummer av MåBra delar Marie Tegnér med sig av sunda, läckra recept. Hon svarar även på läsarfrågor om mat och vikt i sin populära blogg.

 

AV: Emma V Larsson
BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

Motionstabell – så mycket förbränner du

148389080-700x465

Här har vi sammanställt hur många kalorier du gör av med vid olika träningsformer och aktiviteter – och hur många steg träningen kan omvandlas till.

Till motionstabellen!

 

7 bra anledningar att träna löpning – året om!

Det finns inget dåligt löpningsväder, på med mössan och ge dig ut!

Löpning förbättrar hälsan både fysiskt och psykiskt. Här är listar vi några av de främsta fördelarna. Så snöra på dig skorna och ge dig ut i spåret!
Läs mer: 7 bra anledningar att träna löpning – året om!

 

Så laddar du bäst inför milloppet

Ladda inför Tjejmilen
Har du koll på hur du ska äta, dricka, klä dig och värma upp inför milloppet? Här får du alla tips du behöver för att maxa resultatet!
Läs mer: Så laddar du bäst inför milloppet

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…