Annons

Annons

Bäst före-dag – vad betyder det egentligen?

Hur mycket ska man hålla sig till datummärkningen? Livsmedelsverket ger svaret.

Hur mycket ska man hålla sig till datummärkningen? Livsmedelsverket ger svaret.

Så här under rötmånaden är det säker många som slänger ett extra öga på bäst före-datumen i matbutiken. Men vad är egentligen skillnaden mellan ”bäst före” och ”sista förbrukningsdag”? Så här skriver Livsmedelsverket om datummärkning.

Annons
  • Med bäst före-dag menas minsta hållbarhetstid. Fram till bäst före-dagen ska ett livsmedel som förvarats på lämpligt sätt ha kvar de särskilda egenskaper som normalt förknippas med livsmedlet.


  • Med sista förbrukningsdag menas hållbarhetstid. Det är den sista dag ett livsmedel beräknas kunna ätas eller drickas utan fara för att det är otjänligt eller skadligt. Sista förbrukningsdag ska anges på produkter som bedöms speciellt känsliga ur ett mikrobiologiskt perspektiv, som försämras snabbt och/eller innebär en stor hälsorisk vid försämring till exempel köttfärs, rå fågel, rå fisk, råkorv och råa inälvor.


  • Det finns inga lagar eller myndighetsrekommendationer för hållbarhet för olika livsmedel. Bedömningen baseras på den erfarenhet som producenten har skaffat sig genom bland annat hållbarhetstester eller de rekommendationer som branschen har kommit fram till i gemensamma branschriktlinjer.


  • Det är inte tillåtet att märka om livsmedel med senare bäst före-dag eller sista förbrukningsdag. Det gäller både färdigförpackade livsmedel och storförpackningar.


  • Det är tillåtet att sälja livsmedel efter att bäst före-dag passerats eftersom livsmedlet kan vara fullgott även efter detta datum. Syftet med bäst före-dagen är att ge information om hur länge man kan räkna med att livsmedlet är fullgott och datumet ska sättas med marginal.

Av Anna Eriksson
Bild: ThinkstockDela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…