FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Barnmorskan: Så pratar du om sex, preventivmedel och abort med ditt barn

28 sep, 2017 
AvNanna von Knorring
Närmar sig ditt barn tonåren? Eller börjar frågorna om kropp, sex och kärlek dyka upp titt som tätt? Barn får inte all kunskap i skolan och attityder byggs även hemma. Här är barnmorskans råd för hur du pratar om sex, preventivmedel och abort med ditt barn.
Annons

Ungdomar har koll på mycket, inte minst tack vare internet. Men det betyder inte att diskussionerna hemma har tappat värde – snarare tvärtom. Frågor om sex, kärlek och preventivmedel är fortfarande viktiga ämnen att ta upp i hemmet och en del i det som formar ungdomars syn på sex.

Jessica Sunesson är barnmorska på Stockholms skolors ungdomsmottagning och har jobbat med barn och ungdomar i tio år. Hon berättar att många unga i dag har bra koll på abortlagstiftningen och hur privilegierat Sverige är, men att kunskapen om preventivmedel däremot kan bli bättre.

– Där kan vi bli mycket bättre. Det finns en hormonrädsla som gör att många väljer bort säkra preventivmedel och istället använder sig av naturliga metoder, som exempelvis Natural Cycles och liknande, vilket inte alltid är att föredra om man är i den mest fertila åldern och inte har så fasta rutiner, säger hon och fortsätter:

Läs också: 8 saker du inte visste om din fertilitet

Annons

– Jag kan tycka det är synd eftersom det finns så många olika preventivmedel, det finns exempelvis p-piller med väldigt lite hormoner och kopparspiral som är helt utan hormoner. Många är rädda för biverkningar, vilket jag har full respekt för, men det mesta är positivt. Man behöver exempelvis inte blöda varje månad eller ha mensvärk.

Trots en rädsla gentemot hormoner har ungdomsmottagningarna sett en svagt uppåtgående trend när det kommer till långverkande preventivmedel.

– Det har varit något av en uppsving under de senaste åren, nu kommer fler in till oss och vill ha en spiral som första alternativ. Ofta beror det på att man har hört om en kompis som är nöjd och så sprids ordet, säger hon.

Läs också: Manligt ”p-piller” 100 procent säkert i test

Jessica Sunesson är noga med att poängtera att de brister som finns i kunskaper kring preventivmedel inte innebär att tonåringar tvingas ta till aborter. I Sverige utförs cirka 37 000 aborter per år och den grupp som står för lägst antal aborter är just tonåringar.

Annons

– Det är ingen som använder abort som preventivmedel, det existerar inte, säger Jessica Sunesson.

Barnmorskans tips – så ska du tänka när du pratar om sex, preventivmedel och abort med ditt barn:

1. Börja prata i tid

Jessica Sunesson rekommenderar att väva in ämnet i olika samtal redan från tidig ålder.

– Framför allt ska man börja prata om kropp, kärlek och sexualitet tidigt. Vi tjänar på att avdramatisera ämnet och väva in det istället för att ha ett par stora, enskilda samtal.

2. Ta upp olika preventivmedel

Diskutera olika preventivmedel och deras för- och nackdelar.

– Prata om att skydda sig med bra preventivmedel och värna om att sexualitet är något positivt. Man ska inte behöva vara rädd för en oönskad graviditet och man behöver skydda sig mot annat än en graviditet också, säger Jessica Sunesson och fortsätter:

– Ett tips är att både prata om kondom och andra preventivmedel, samt att det ena inte utesluter det andra. Kondom är inte det säkraste när det gäller oönskade graviditeter, men det är bättre än inget. När det kommer till könssjukdomar å sin sida så är det det enda som skyddar.

Annons

3. Prata om abort

I Sverige har alla kvinnor rätt att göra abort fram till vecka 18. Efter vecka 18 krävs tillstånd och efter 21 veckor och sex dagar ges inte längre tillstånd eftersom fostret kan klara sig utanför kroppen vid det skedet.

– Prata om att det ser annorlunda ut i olika länder och att vår aborträtt är något att värna om. Men samtidigt som man pratar om att det är bra att alternativet finns så bör man lyfta att det finns flera bra preventivmedel för att undvika att hamna ta det beslutet, eftersom det kan vara ett jobbigt val.

Läs också: Johanna Bladh gjorde en minidokumentär om sin abort

4. Håll dig uppdaterad

– Läs på som förälder för att inte spä på hormonrädslan. Det finns flera olika alternativ och långverkande preventivmedel för att inte behöva komma ihåg ett piller varje dag. Vissa i äldre generationer har fördomar om att man inte kan ha spiral innan man fött barn, vilket inte stämmer. Det gäller att hålla sig à jour som förälder, ha koll på vad som finns och fungerar. Många ungdomar väljer bort vissa preventivmedel för att de fått i sig hemifrån att det är farligt.

Annons

5. Låt det inte vara tabu

En del vuxna kan vara oroliga för att de påskyndar sina tonåringars sexualdebut om de pratar preventivmedel eller har kondomer hemma. En onödig oro, menar Jessica Sunesson.

– Att man pratar om preventivmedel hemma är inte det som triggar igång ett sexliv. Det ger ungdomar en positiv bild om man kan prata om det hemma och det inte är ett tabubelagt ämne. Prata om att skydda sig och om samtycke, att det ska vara schysst sex och att ingen kan tjata eller tvinga sig till något.

Läs också: Är det vanligt med oregelbunden mens efter en abort?

6. Ta hjälp

Känns det jobbigt att prata om sex och preventivmedel med ditt barn? Jessica Sunesson tipsar om att hänvisa barnet till ungdomsmottagningen, antingen fysiskt eller på nätet.

– Ge någon typ av signal att det är bra att ta reda på mer och att det är okej att vara nyfiken, säger Jessica Sunesson.

7 orsaker till att dagens ungdom har mindre sex

Läs också: 7 orsaker till att dagens ungdom har mindre sex

Annons