Annons

Annons

Barbro, 65: ”Jag har varit utmattad – i 30 år”

Barbro, 65:

Barbro Harnby drabbades av kronisk utmattning, då hon hade svårt att bli tagen på allvar innan det var för sent.

Barbro Harnby kämpade för att räcka till åt sina barn, sitt jobb – och tredje barnet med Downs syndrom. Hon försökte få hjälp med avlastning men fick avslag. Till slut var energin körd i botten. I dag, 30 år senare, är hon fortfarande kroniskt utmattad.

Barbro Harnby har diagnosen kroniskt utmattningssyndrom. Det innebär bland annat att hon har svårt att koncentrera sig, att minnas sådant hon läst och att förstå längre texter. När hon tittar på tv kan hon inte följa med i resonemang och handlingar. Hennes hjärna stänger av.

Annons

– Man tror ju inte att sådana funktioner ska falla bort  …

Läs också: Dåliga möten ökar jobbstressen!

Innan allt det övermäktiga började jobbade Barbro som chefsarbetsterapeut inom primärvården. Hon såg sig som en driftig och kompetent person som hela tiden ville utveckla både sig själv och sitt arbete.

Gilla MåBra på Facebook

– Jag hade en förmåga att se det som är möjligt snarare än det som verkar omöjligt. Om något inte fungerade hittade jag en annan väg. En egenskap som verkligen varit till hjälp under alla år som jag varit sjuk.

Tredje barnet förändrade allt

Livet förändrades radikalt när hon fick sitt tredje barn, för 30 år sedan. Pelle föddes med Downs syndrom. Barbros två andra barn var då åtta och tio år.

– Inget var sig likt. Vardagen blev fylld av att försöka ge Pelle det han behövde. Det kändes som om jag plötsligt skulle vara sjukgymnast, talpedagog, logoped, lärare och mamma, allt på samma gång. Vi fick också lära oss teckenspråk för att stimulera hans språkutveckling.

Pelle var ett överaktivt barn som krävde total uppsikt dag som natt. Barbro fick aldrig möjlighet att sova ut eller vila ordentligt.

Läs också: 15 tidiga tecken på utbrändhet eller depression

– När det var dags att börja jobba igen fanns ingen dagisplats, trots dubbel förtur. Situationen blev mer och mer stressande.

Barbro kände sig allt tröttare. När hon gick till doktorn blev hon sjukskriven för utmattning.

– Men på sjukintyget stod det depression. Utmattningssyndrom var inte godkänt som en diagnos i sig på den tiden.

Förutom att ta hand om allt som kretsade kring Pelle och hans behov fanns också kampen mot myndigheterna som sög energi. Familjen sökte helt vårdbidrag men beviljades endast ett halvt från försäkringskassan – med motiveringen att Pelles handikapp och behov av omsorg ”inte var så omfattande”. Barbro överklagade beslutet och vann. Processen tog tre år.

Kommunen beviljade avlastning i hemmet, men bara när Barbro inte var hemma.

– Det enda jag ville var att få vila, att få en andningspaus medan någon annan tog ansvar för Pelle under några timmar. Att jag måste lämna hemmet innebar inte den avlastning som jag behövde.

Läs också: Forskning: Kvinnor blir mer stressade av sina män än sina barn

Hon kände att hon började tappa sin identitet. Att vara ”Pelles mamma” var allt hon hann med.

– Jag kände att jag levde i ständig katastrofberedskap.

När Pelle var tre år insåg Barbro och hennes man att det inte fanns något kvar av deras äktenskap.

– Vi skilde oss. Vi, som par, klarade inte av de enorma påfrestningarna som situationen krävde. Jag förlorade även mitt arbete som arbetsterapeut inom primärvården.

Pressade sig tillbaka

De följande åren minns hon knappt. Allt är som en diffus dimma.

– Mitt tidsbegrepp är borta för den tiden. Jag sov dygnet runt. Orkade inte ta hand om mina barn eller ens ha kontakt med dem. För mig var det en fråga om att överleva. Det var jag eller de, den känslan var mycket stark. Det var bara så, jag hade inget val. Jag orkade ingenting, berättar hon.

Läs också: Utbrände överläkaren om vägen tillbaka – vill nu hjälpa andra med stress

Nu följde en tioårsperiod av sjukskrivningar varvat med arbetslöshet. Barbro deltog i arbetsförmedlingens projekt. Under en period fick hon ett halvtidsjobb som föreståndare på ett LSS-boende inom Göteborgs kommun. Det fungerade ett tag, sedan tog orken slut igen.

– Jag befann mig hela tiden på kanten av vad jag klarade av. Större delen av tiden kändes det fruktansvärt, men jag trodde att det snart skulle bli bättre och försökte pressa mig tillbaka till arbetslivet.

– Jag glömde saker och var okoncentrerad, men fortsatte ändå. När man håller på att gå in i väggen har man ingen självinsikt om hur illa det faktiskt är. Jag kände mig alltmer förtvivlad, men ville inte ge upp hoppet.

Barbro Harnby har idag begränsad kontakt med nära och kära, på grund av sin utmattning.

Hur mådde du?

– Jag var ledsen och utmattad men kände mig inte deprimerad. Jag var bara så fruktansvärt trött. Det är svårt att acceptera att man ingenting orkar och att inte kunna känna igen sig själv som den kapabla person man varit. För mig var det en stor sorg.

Läs också: Veronica, 38: ”Jag kom inte ihåg vad en nyckel var”

När Pelle var 18 flyttade han till eget boende. Barbros sista anställning var som ansvarig för kommunens bidrag till ideella föreningar inom det sociala området, med bra lön och trevliga arbetskamrater. Hon beskriver det som det bästa jobb hon någonsin haft.

– Fast jag hade alla de rätta förutsättningarna så räckte det inte. Jag jobbade på förmiddagen och vilade under lunchen så att jag orkade fortsätta några timmar till. Sedan vilade jag när jag kom hem. Jag försökte in i det sista att hitta lösningar för att fortsätta arbeta. Men en dag när jag körde till jobbet blev det så illa att jag inte visste hur jag skulle ta mig dit.

”Det här går inte längre” sa Barbros chef.

– Min största känsla då var lättnad. Jag behövde höra det från någon annan.

Blev inte trodd

Barbros arbetsgivare beställde en arbetsförmågeutredning som visade att hon helt saknade arbetsförmåga. Det godtog inte försäkringskassan, som menade att Barbro var så pass frisk att hon kunde börja arbeta igen.

De drog in sjukpenningen och hänvisade till arbetsförmedlingen.

– Jag hade kämpat så länge för att uppfylla kraven och arbeta till vilket pris som helst. Jag kände mig djupt kränkt av att inte bli trodd.

Läs också: Sanna Bråding hyllas för sitt gripande inlägg om utbrändheten

Barbro överklagade och vann mot försäkringskassan. Hon fick full sjukersättning fram till 65 års ålder och även retroaktiv ersättning.

– Jag skrek av glädje när jag fick beskedet. Äntligen hade jag fått upprättelse.

Nu är hon pensionär. Det är även hennes nuvarande man, som hon träffade under sin utmattning.

– Det är ett fantastiskt lyft i mitt liv. Han sköter det mesta, lagar mat och städar. Vi gör utflykter ibland, men de måste vara planerade. Jag klarar inte av mer än en sak i taget. Om vi ska handla mat på vägen hem sitter jag kvar i bilen medan han går in i affären, säger Barbro.

De bor på en plats som heter Paradiset.

– Och det är verkligen mitt paradis på jorden. Jag älskar att vara ute i trädgården. Det är där jag får min återhämtning.

– Jag arbetar så lite som möjligt med trädgården, köper färdiga blommor som jag sätter överallt för att slippa rensa ogräs. Mitt motto är att njuta och vila i vår fantastiska trädgård.

Läs också: Anna tog sig ur utmattningen: ”Berömmer mig själv när jag inte presterar”

Att skaffa hund har också betytt mycket. Barbro berättar om gruppen ”Hundtöntarna” – hundägare som träffas på lördagarna och går långpromenader med sina hundar. Barbro menar att det är en gudagåva att ha hund.

– Det har betytt så otroligt mycket för mig. Jag fick sällskap och blev motiverad att gå promenader varje dag. I början orkade jag inte gå mer än 500 meter, men har sakta men säkert utökat längden.

Orkar inte träffa sonen

Barbro har i dag accepterat sina begränsningar, men det är inte helt smärtfritt.

– Jag vet vad jag kan utsätta mig för och inte. Jag sörjer att jag inte orkar engagera mig i barn och barnbarn, det känns i hjärtat. Det fattas mig. Min sons dotter är nu åtta år och bor i Norge, henne har jag bara träffat tre gånger. Min dotters två yngsta barn är här ibland och det är förstås väldigt roligt. De är bra på att leka tillsammans. Men att träffa vänner – dit har jag inte kommit än.

Pelle har hunnit bli 30 år.

–  Vi har inte pratat med varandra på ett halvår. Det är min stora sorg, att jag blir så utmattad av att träffa mitt eget barn. När sådana tankar kommer försöker jag i stället tänka snällt om mig själv och vara nöjd med allt det som jag faktiskt kan.

Läs också: Lizet hittade kraft i yogan: ”Jag fick en stroke av stressen”

Framtidsplanerna lyser med sin frånvaro.

– Det är bara ”här och nu” som gäller. Hur framtiden kommer att gestalta sig vet ju faktiskt ingen, fast vi gärna vill tro det, menar Barbro.

Hon inser samtidigt att hon ju faktiskt har lyckats förverkliga två stora drömmar.

– Jag drömde om att bo på landet och önskade mig länge en stor trädgård – båda sakerna har jag fått. Jag gör ingenting som jag inte tycker är roligt. Jag är i grunden en glad person och har bestämt mig för att inte tycka synd om mig själv.

AV: Ulla-Karin Höynä   FOTO: Julia Sjöberg

 

Barbro Harnby

Ålder: 65.

Familj: Man, 3 barn och 3 barnbarn.

Bor: Vallda.

Gör: Pensionär.

 

De senaste fem åren har antalet stressrelaterade sjukskrivningar i Sverige mer än tredubblats. Så här kan det inte fortsätta! Därför har MåBra startat kampanjen Den Dolda Stressen. Här kan du läsa om nyheter och forskning kring stress, få tips och råd för att stressa ner samt läsa inspirerande livsöden om kvinnor som tagit sig tillbaka från utbrändhet. Och missa inte vår kurs Stressa ner – lev mer

Vänd trenden på mabra.com/stress!

 

Med MåBra:s onlinekurser och webbguider blir det enklare än någonsin att nå dina hälsomål. Nu lanserar vi ytterligare en digital kurs:

Premiär för vår nya kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu-pris 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…