Annons

Annons

Ät dig friskare & smalare med IFD-kosten

Ät dig friskare & smalare med IFD-kosten
Allt om IFD-kosten, maten som gör hela dig friskare!

IFD, inflammation free diet, baseras på livsmedel med antiinflammatoriska egenskaper och maximerat näringsinnehåll. Ekologiska grönsaker, kött från gräsbetande djur och vildfångad fisk från kalla vatten står till exempel på plussidan, medan processad mat med transfetter och tomma kalorier bör uteslutas.

Maten

KRAV-märkta grönsaker är i regel mogna när de skördas. Det ger ett betydligt högre innehåll av både mineraler och vitaminer jämfört med de oekologiska. Undvik också allt för intensiv upphettning, då vitaminerna försvinner vid 70 grader.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Krydda generöst med vitlök, lök, ingefära, gurkmeja, cayennepeppar och chili – som alla har dokumenterat antiinflammatoriska egenskaper.

Metoden

Metoden bygger på en IFD-skala där värdet bland annat baseras på mängden fett, typ av fettsyra, mängden antioxidanter samt förekomsten av vitaminerna B6 och B12. Även folinsyra, vitamin K och antiinflammatoriska fytonutrienter tas med i beräkningen.

Ju högre värde livsmedlet har på IFD-skalan, desto hälsosammare är det för kroppen. En frisk kropp kan njuta av både bättre hälsa och viktkontroll.

Hälsofördelar

Du kan dessutom addera mjukare leder, minskad risk för hjärt- kärlsjukdom, och bättre motstånd mot astma och cancer som några av fördelarna med att äta antiinflammatorisk kost.

I boken The Inflammation-Free Diet Plan av Monica Reinagel (engelska) kan du läsa mer om kosten som lindrar och förhindra inflammatoriska sjukdomar. Där listas också över 1 500 vanliga livsmedel på en IF-skala, så du enkelt kan se matens inverkan på kroppen. Den går att beställa via exempelvis bokus.se för 89 kronor.

Källor: kostkoll.se samt inflammationfactor.com

LÄS OCKSÅ:
Mirakelmaten som skyddar mot sjukdomar

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…