Annons

Annons

Ärver verkligen barnen sin intelligens från mammorna?

De senaste dagarna är det flera som har rapporterat om att generna för intelligens ärvs från mamman. Och det låter ju fantastiskt! Så vi kollade om det fanns någon sanning i påståendet.

De nya rönen har dykt upp i såväl svenska som internationella medier och de flesta anger samma källa – en artikel i medicintidskriften The Lancet och en blogg. Problemet är bara att påståendet inte stämmer. Det menar i alla fall Bryndis Birnir som är professor för neurovetenskap vid Uppsala universitet.

– Detta är absolut fel, säger hon.

Enligt tidigare rapporteringar ska ”intelligens-genen” vara kopplad till X-kromosomen, alltså den kvinnliga könskromosomen, vilket tyder på att intelligensen alltså ärvs från mamman.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Och om den specifika genen ändå nedärvs från pappan skulle den per automatik bli inaktiverad.

Men Bryndis Birnir förklarar varför det inte går att tala om en specifik ”intelligens-gen”.

 – En anledning är att det inte finns några specifika gener för intelligens per se. Det är många faktorer och gener som påverkar. Sedan måste man också ställa sig frågan: Vad är intelligens?

Så nej, vi kan inte ta åt oss hela äran för våra smarta barn. Alltihop är en blandning av arv och miljö och det är, som Bryndis Birnir uttrycker det, mycket som spelar in.

Foto: Shutterstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…