Annons

Annons

”Är min kropp i svältläge?”Fråga:

Jag har flera gånger försökt gå ner i vikt. De första veckorna är jag hungrig hela tiden och darrig i benen för att jag äter så lite. Men jag går ner 1-2 kilo. Sedan minskar hungern men då går jag inte ner i vikt längre! Den här gången har jag ätit 1200 kcal per dag och nu har vikten stannat igen. Jag promenerar 40 minuter per dag, dansar Zumba en gång i veckan och styrketränar lätt hemma ett par gånger i veckan. Vad gör jag för fel, äter jag för lite?

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Katta

Svar:

Många tror att kroppen slutar att förbränna fett när man äter för lite. Det stämmer inte. Det som däremot stämmer är att vi inte orkar röra på oss lika mycket som vanligt när vi drar ner på maten. Därför blir varken träning eller vardagsmotion lika effektiva. Det gäller att hitta en balansgång där vi äter så pass mycket att vi orkar träna – men att vi fortfarande äter något mindre kalorier än vi gör av med.

Jag vet inte vad du väger nu, men det låter som om 1200 kcal om dagen är på tok för lite för att ge alla vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som du behöver. Försök i stället att ta reda på hur mycket du normalt sett kan äta för att inte gå upp eller ner i vikt. Detta är ditt ursprungsläge. När du har hittat ursprungsläget kan du dra ner några hundra kalorier från det. Väljer du mat som gör dig någorlunda mätt så ökar det förutsättningarna för viktnedgång ytterligare. Du hittar förslag på recept på god och mättande mat på recept.mabra.com.

Samtidigt kan du effektivisera din träning. Promenader är mycket bra. Men kan du jogga eller springa i stället? Då ökar du energiförbrukningen. Zumba och lätt styrketräning behöver inte vara fel för hälsans skull, men det du behöver är ordentlig styrketräning med så tunga vikter att de verkligen stimulerar dina muskler. Ofta lurar vi oss själva att en viss sorts träning är bra för att vi blir andfådda eller svettiga av den, men den kan ofta göras ännu bättre! Ett bra träningsupplägg är något som en duktig personlig tränare kan hjälpa dig med.

Det du i korthet behöver är att kombinera bra kost med hälften styrketräning och hälften konditionsträning. Våga lägga på vikter och utmana dig själv, för då kommer resultaten i form av både minskad kroppsvikt och fastare kropp.

Anki 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…