Annons

Annons

”Är jag deprimerad?”

Fråga:
Jag tror att jag är deprimerad Jag har en sambo, ett barn på 3,5 år och ett till på väg. Och jag tror att jag är deprimerad, och att jag varit det länge. Jag kan inte hålla humöret i schack ens med mitt barn, får vredesutbrott och måste använda all min energi åt att inte tappa kontrollen. Tror visserligen inte att jag skulle tappa kontrollen,  mer att jag skulle lämna allt och bara åka i väg. Allt känns jobbigt just nu, jag och sambon bråkar, vi har inget liv tillsammans, jag går hemma med graviditetsbesvär, sonen är i trotsåldern och det känns som om jag inte duger, varken som mamma eller som fru. Det är jättejobbigt med ett barn till på väg när jag knappt kan ta hand om sonen. Vad ska jag göra?

Annons

Lumpetussen

 

Svar:
Du är i en ömtålig situation som gravid småbarnsmamma med en icke-fungerande relation till barnens far. Det är inte alls konstigt att du känner som du gör, du har det tufft och är i akut behov av stöd. Jag råder dig att söka professionell hjälp, framför allt för dig själv men också parterapi för dig och din sambo. Du skriver att du varit deprimerad länge. När började det? Och vad utlöste depressionen? Att få barn kan innebära att man kommer i kontakt med omedvetna smärtor från den egna barndomen. Är det möjligen så för dig? När livet är så prövande som du beskriver är det inte ovanligt att man känner att man vill ”checka ut”, vilket är fullt begripligt. Det löser dock bara problemen kortsiktigt, som du säkert inser. Fundera i stället över vad du behöver för att orka. Vad ger dig energi? Vad behöver du för att må bättre? Ta också reda på vad det finns för möjlighet till avlastning så att du kan få lite egen tid. Du behöver också tala med din sambo. Be om ett samtal när det känns lugnt mellan er och tala i jag-budskap, det vill säga fokusera på det du känner, behöver och önskar. Och överväg tillsammans möjligheten att gå i familjerådgivning eller parterapi. Där får ni hjälp att kommunicera tydligare och samarbeta bättre, vilket i sig är en absolut nödvändighet. Det är en investering som betalar sig, inte minst med hänsyn till era barn.

Livscoachen

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…