Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Använd din bitterhet för att bli lycklig

04 jan, 2017 
Har du svårt att acceptera att saker blivit som de blivit? Ältar du gammalt groll och upplever att allt är andras fel? Då kan du ha fastnat i bitterhet. Och den har något viktigt att säga till dig – oftast något helt annat än du först tror!
Annons

Ofta vet man inte själv om att man är bitter. Men det finns en kontrollfråga som man kan ställa till sig själv: Ältar jag saker som inte blivit som jag velat och önskat? Är svaret ja? Då kan du ha fastnat i bitterhet.

Du kanske inte fått den befordran på jobbet som du tycker att du borde fått. Dina vuxna barn kanske inte vill eller har tid att träffas så ofta som du vill. Du kanske har varit med om en svår förlust, och kan inte sluta fråga dig ”varför just jag…”.

Det finns en skam kring bitterhet, det vill säga att man blivit så påverkad av något som hänt att man inte riktigt kan hantera det. Vi har ju i mångt och mycket en kultur där det anses ”lyckat” att ha full kontroll. Men bitterhet är helt normalt. Så gott som alla har bittra tankar och känslor i perioder.

Läs också: Ducka för bitterheten och må bättre

 

Så påverkas du av bitterhet

Det tar enormt mycket energi att fundera mycket på oförrätter, inbillade eller inte.

Annons

– Rent krasst innebär bitterhet att vi stelnat i en jobbig känsla, som vi har väldigt svårt att ta oss ur. Man får svårt att njuta och känna glädje i stunden, blir nedsatt och uttröttad, säger Liria Ortiz, som är legitimerad psykolog.

Bitterhet har dessutom ofta en tendens att sprida sig: Fokuserar vi mycket på negativa tankar får vi också närmare till andra negativa tankar.

– Till slut kan hela vår tillvaro kännas nedslående. Vi ger ju så liten plats åt andra känslor.

Hur påverkas ens relationer?

– De runtomkring en brukar bli väldigt trötta, eftersom de upplever att man klagar på samma saker om och om igen – utan att göra något för att få en förändring. Ibland tar relationer slut, för att andra inte orkar lyssna längre. Vilket ofta förstärker ens bitterhet ännu mer. Man kan inte riktigt sätta sig in i hur utmattande ens beteende kan bli för andra.

Är bitterhet vanligt?

– Ja, det är en naturlig del av livet. Vi har en massa känslor inom oss, och bitterhet är en av dem. Det viktiga är faktiskt att själv veta om när man har bittra känslor. Det är ju då man kan ha en inre dialog och fråga sig vad det handlar om egentligen.

Annons

Vilka tankar och känslor är typiska?

– Ofta utgår man ifrån att man har rätt till olika saker som man inte fått. Och då hamnar man i ett läge där man blir ett offer och känner att allt är andras fel. Att man har rätt att känna så här. Och det har man förstås. Andra beter sig illa och livet är svårt ibland. Men för sin egen skull behöver man försöka ta sig ur ältandet.

Varför blir en del bittra för ”ingenting” medan andra aldrig ens nuddar vid känslan?

– Förklaringen till det är att vi är olika sårbara, beroende av vår historia och vår genetik. När man är sårbar reagerar man starkare och längre tid på olika situationer. Vissa har närmare till ältande än andra, rent kemiskt i kroppen och via inlärda beteendemönster.

Läs också: Testa dig själv – är din oro normal eller inte

Skärmavbild 2017-01-04 kl. 12.28.47

Här är fällorna du vill undvika

Vet man om att man är bitter så vill man ofta bara bli av med känslan: ”Varför tänker jag så här, det leder ju ingen vart?” Och så börjar man älta att man ältar.

Annons

– Men vi kan inte stänga av känslor. Ofta blir de bara ännu jobbigare om vi försöker trycka undan dem. När det gäller bitterhet är nog en del av problemet också att vi tänker: Jag är bitter. Som om känslan vore en fast del av ens personlighet. Tänk i stället: Nu märker jag att jag känner en bitter känsla.

Då gör vi det tydligt för oss själva att det bara är något tillfälligt. Och då klingar också ofta känslan av efter en stund. Den får ju ingen näring.

– Ofta pratar vi också med omgivningen om hur orättvist behandlade vi är av andra, eller av livet självt. Får vi medhåll känner vi ofta lättnad och gemenskap. Men bara en kort stund. Sedan ökar ångesten igen. Och så pratar vi om det återigen. Ältartankarna, och det vi gör för att försöka få bort dem, föder och förstärker varandra. När jag pratar med andra för att få lättnad kopplar hjärnan ihop det med själva ältandet. Och så håller det på.

Skärmavbild 2017-01-04 kl. 12.29.05

Så här kommer du vidare!

Bitterheten står för något viktigt inom oss; det kan vara sorg, besvikelse, mindervärdeskänslor. Ofta signalerar bitterheten något helt annat än det vi först tror. Genom att ta reda på vad kärnan består av kan vi börja förstå oss själva mer, få bättre relationer och öppna upp för större lycka i livet.

Annons

Hur gör man för att komma åt den innersta känslan?

– Det första man behöver göra är att komma ur uppfattningen att livet ska vara rättvist. Livet är varken rättvist eller orättvist. Det drabbar på olika sätt, och olika hårt. Vi kan känna att det är orättvist. Men det är en helt annan infallsvinkel än att utgå ifrån att det ska vara rättvist.

Vad händer när vi kan acceptera det som är?

– Det är då vi kan öppna upp för smärtan och släppa fram det vi egentligen känner. Samtidigt som det kan vara väldigt jobbigt innebär det ofta också en lättnad. Vi slutar att kämpa emot det som är, hur de verkliga förutsättningarna ser ut. Och då får hjärnan signaler om att vi är i trygghet, att vi inte längre är ”jagade”. Vilket gör att stresspåslaget minskar. Det är också då vi kan börja fråga oss: Vad kan jag göra för att kanske kunna må lite bättre? När vi kan acceptera kan vi också sluta älta.

Vad kan man mer göra?

Annons

– Känn efter hur bitterheten påverkar dig. Allt den hindrar dig ifrån. Hur fungerar det för dig att ha det så här? Vill du ha det så här? Finns det något du skulle kunna göra för att kanske må lite bättre, om så bara för en stund?

– När vi ställer oss de här frågorna ändrar vi fokus till att ta hand om oss själva i det som är här och nu. Och då skickar vi trygghetssignaler till hjärnan, som gör att vi känner oss lugnare.

Hur kan man ta reda på vad bitterheten handlar om?

– Här behöver man först komma ur offerresonemanget, det vill säga att allt är andras fel. När man gjort det kan man komma fram till att till exempel ”jag är jätteledsen över att relationen med mina barn är dålig”. Nästa fråga är: Kan jag göra något för att försöka påverka? I det här fallet går kanske det. I andra fall finns det inget man kan göra. Och då får man försöka acceptera det. Att det händer saker som vi ångrar, som vi är ledsna eller förtvivlade över. Det är så det är. Att tillåta sig själv att känna precis det man känner är ett sätt att inte bli bitter.

 

Sluta älta! 5 effektiva sätt att bryta mönster

ThinkstockPhotos-478197857-640x400

Läs också: Sluta älta! 5 effektiva sätt att bryta mönster och minska oro

Annons