Annons

Annons

Barnmorskorna: Använd ALDRIG fleecefilt till din bebis!

Mjukt, gulligt – men livsfarligt. Använd inte fleecefiltar till din bebis, varnar barnmorskorna.

En varm filt i vagnen har nog de flesta barn. Och visst är föräldrar extra måna om att barnen inte ska frysa. Men den varma filten kan vara en riktig dödsfälla, i alla fall om den är gjord av fleece.

Annons

Det menar barnmorskor på lasarettet i staden Whanganui på Nya Zeeland och vill därför varna alla föräldrar för de farliga konsekvenserna. De anar att allmänheten inte känner till vad fleecefiltar egentligen är gjorda av och hur det kan påverka barnen.

– Fleecefiltar är tillverkade av material från återvunna påsar och flaskor, säger barnmorskan Angela Adam till The New Zealand Herald och förklarar att de plastbaserade fibrerna innebär att materialet inte kan andas.

Plötslig spädbarnsdöd

När ett barn lindas in i en fleecefilt kan luft inte cirkulera runt barnets kropp. Det medför att barnet överhettas och börjar svettas. Eftersom svetten inte kan avdunsta blir barnet sedan nerkylt. Båda dessa faktorer kan leda till plötslig spädbarnsdöd.

Att linda in ett barn i fleecefilt är som att vira en plastpåse runt barnet, menar barnmorskan Angela Adam.

– Det är själva överhettningen som kan leda till plötslig spädbarnsdöd, men fleecefiltarna bidrar till upphettningen, säger hon till The New Zealand Herald.

För att skydda barn från onödiga risker rekommenderar barnmorskorna att enbart filtar av material som kan andas, exempelvis bomull, används. Det kan rädda barns liv, poängterar de.

Från allas.se

Mer från samma källa: Fyra föräldraråd du INTE ska lyssna på!

Källa: The New Zealand Herald

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…