Annons

Annons

Äntligen nystart – Annika Sjöös kom igång-tips

Känns det motigt att komma i gång med träningen efter semesterns lata dagar? Ingen fara, det är lättare än du tror! Här kommer proffsdansaren och nyblivna mamman Annika Sjöös bästa tips mot träningshindren.
Annons
Variationen är viktig. Annika Sjöö tränar flera gånger i veckan och varvar mellan olika träningsformer för att få bra effekt.

Variationen är viktig. Annika Sjöö tränar flera gånger i veckan och varvar mellan olika träningsformer för att få bra effekt.

1. Tänk inte så mycket

Bestäm dig bara för att köra! Du är i bättre form än du tror. När jag var gravid med min son Kelvin, 5 månader, tränade jag inte alls. Några månader efter förlossningen ville jag komma i gång igen, och trodde att det skulle bli väldigt kämpigt.

Jag kände mig så slapp och otränad. Men grundkonditionen fanns kvar. Så det gick förvånansvärt lätt!


2. Skaffa en träningskompis

Boka in i förväg vilka dagar ni ska köra. Och prioritera träningen! Låt inte tv-program eller fika med grannarna komma i vägen. Är du sjuk och måste ställa in, så vänta med att ringa kompisen tills det bara är några minuter kvar tills passet börjar. Då minskar risken rejält för att även din kompis ska banga.

3. Prova något nytt

Bara för att du flåsat runt på samma joggingväg i flera år kanske det inte är det ultimata för dig nu. Nya utmaningar kan bli en riktig nytändning. Och dessutom blir träningen effektivare när man varvar kondition och styrka, och olika muskelgrupper. Det finns så mycket roliga träningsformer, och det är en kick när man hittar något som passar en. Jag tränar 3–4 gånger i veckan, och då varierar jag mellan body combat, cirkelträning med olika stationer, styrke- och konditionspass med personlig tränare (har sådan tur att min fästman är PT) och hot yoga i 40 graders värme. Dessutom promenerar jag mycket med barnvagnen.

4. Ställ om tankarna

Sätt upp ett konkret mål med träningen – att gå ner i vikt, att kunna ha vissa kläder och så vidare. Ställ sedan in hjärnan på det målet, fantisera till exempel om hur du kommer att se ut. Då blir hjärnan positivt inställd och du blir av med en massa onödigt motstånd. Jag använder mig mycket av boken The Secret av Rhonda Byrne, som handlar om hur man kan nå olika mål i livet genom att tänka rätt. När jag var med i tv-programmet Let’s Dance förra året hade jag en lapp uppsatt hemma på kylskåpet där jag hade skrivit: ”Vad jag är glad över att ha vunnit Let’s Dance!” På det sättet blev målet konkret och fyllt med en härlig känsla som gav energi. Så vann jag också!

5. Belöna dig

På väg mot det stora målet är det bra att ha delmål, som är realistiska. Annars är det lätt att man tappar sugen på halva vägen. Belöna dig för varje delmål du når, men helst inte med godis eller en fettdrypande middag. Det blir så fel att belöna sig med sådant man mår dåligt av… Boka i stället in en härlig spahelg eller något annat sinnligt och njutningsfullt.

6. Kasta ut vågen

Vikten säger inte så mycket om formen. Muskler väger till exempel mer än fett, och många kvinnor väger tillfälligt mer före mens. Därför skapar vågen mest bara onödig stress, och det är inte motiverande. Använd i stället måttband. Mät midja, stuss, lår och armar en gång i månaden. Jag tar själv fram måttbandet ibland för att se hur musklerna vuxit! Det är inspirerande.

7. Det finns inga misslyckanden

Har du inte tränat på ett tag eller har svårt att hitta en träningsform du tycker är kul är det lätt att klanka ner på sig själv och tänka ”det är ändå så misslyckat så jag kan lika gärna strunta i att träna i dag också”. Det blir som en neråtgående spiral, som inte medför något gott. Ha med i beräkningen att du inte kan vara på topp jämt, det är bara att köra i gång igen med träningen, och igen, och igen. Rätt vad det är har det blivit en vana som du inte vill vara utan!

Av Anna Carsall
Foto: Magnus Gotander

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…