Annons

Annons

Antidiet-dieten: Fas 4

FAS 4: Förändra dina vanor och skapa helt nya tankar

Längd: 7 dagar

Viktnedgång: 0,5–1 kg

Syfte: Du ska skärskåda dina tankar och plöja upp nya tankespår i hjärnan. Du ska också förändra vanorna som styr dina tankar och öva dig i att bli en öppen och flexibel person. Du ska mentalt börja fungera som de som är naturligt slanka!

Annons

Så gör du: Varje dag ägnar du dig åt någon av nedanstående ”tanke-dimensioner”.

Gilla MåBra på Facebook

Dag 1: Eget ansvar. I dag är det DU som är orsak till allt som händer omkring dig – åtminstone i dina tankar. Om något går fel så ska du inte skylla på någon annan – vad kunde du ha gjort för att styra utfallet åt ett annat håll. Saker som blir bra är självklart också din förtjänst – vad spelade du för roll i den positiva händelsen? Tänk till och slå dig för bröstet!

Dag 2: Medvetenhet. Var extra uppmärksam i dag. Du ska noggrant studera en person som du i förväg valt ut för denna övning. Vilken ögonfärg har hon? Hur är hon klädd? Hur gestikulerar hon när hon pratar? Hurdan är klangen i hennes röst?

Dag 3: Balans. Fundera över saker som du gör varje dag. Vad behöver du dra ner på och vad vill du lägga mer tid på? Vilka människor umgås du med? Vilka vill du lägga mer respektive mindre tid på? Fundera över hur du kan omprioritera både i dina vardagliga situationer och i dina relationer.

Dag 4: Mod. För att bli mer flexibel behöver du släppa dina rädslor som håller dig fängslad i vaneväven. Utmana dig själv när du känner obehag inför något eller någon. Det är då som du utvecklas och har störst chans att ändra vanor så att du kan nå din drömvikt.

Dag 5: Samvete. Det är viktigt att lyssna på sitt samvete. Moral och känslan av vad som är rätt och fel bör styra ditt liv – inte gamla vanor och fördomar.

Dag 6: Känslomässig intelligens. Bli mer uppmärksam på vad som händer i ditt inre. Ett bra sätt att undvika att känslor tar överhanden är att släppa fram dem och laborera lite med dem. Är du arg för något i dag? Fundera över situationen och tvinga fram andra känslor, tankar och tolkningar kring det som hänt.  Målet är att släppa fram fler känslor än du är van vid så att du kan öka ditt känsloregister.

Dag 7: Social kompetens. Denna egenskap hjälper dig att känna värme och sympati, något som motar bort negativa känslor. Ägna dagen åt att vårda dina relationer. Ring en vän som du inte hört av dig till på länge, erbjud en stressad arbetskamrat avlastning och hjälp, beröm någon för något som de gjort och så vidare.

Tänk på att: Efter de här fyra veckorna har du luckrat upp maskorna i din vaneväv och förmodligen gått ner i vikt på ett nytt och annorlunda sätt. För att fortsätta viktnedgången är det viktigt att du då och då upprepar några av övningarna från de olika faserna.

Då riskerar du inte att bli fast i en väv av dåliga vanor igen. Du förblir öppen, flexibel och kommer att ha full kontroll över ditt liv – och din vikt.

AV: Eva Boholm-Appelquist

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…