Annons

Annons

Antidiet-dieten: Fas 3FAS 3: Skärskåda dina tankar – om andra

Längd: 7 dagar

Viktnedgång: 0,5–1 kg

Syfte: Du ska skärskåda dina invanda tankemönster kring andra människor – och förändra dessa. Varvat med invanda tankemönster kring hur du vanemässigt utför vardagliga sysslor. Och förändra dessa.

Annons

Så gör du: Fundera över vanetankar som du har kring andra människor. Har du till exempel fördomar och svårt för att umgås med vissa typer av människor? Har du för vana att skvallra och tala illa om andra?

Fundera också över hur du vanemässigt får saker och ting gjorda. Har du för vana att skjuta upp saker och ting? Brukar du göra vissa saker på bestämda dagar? Säger du ofta att du ska göra saker som inte blir av? Är du noggrann eller slarvig?

Gör en uppgift per dag enligt nedan så luckrar du upp dina relationsvanor och styr bort från vanan att alltid utföra saker på samma sätt.

Dag 1: Lyssna. Bestäm dig för att lyssna till hundra procent på vad folk säger denna dag. Ofta är vi otåliga och avbryter, eller för upptagna med att tänka ut vad vi ska svara så att vi glömmer bort att lyssna på riktigt.

Dag 2. Skapa. Hitta kreativiteten inom dig genom att denna dag måla, sy, baka eller kanske hitta på en ny maträtt.

Dag 3. Fråga. Har du för vana att lösa allt själv? Känner du dig dum och vågar inte fråga när det är något som du inte förstår? Dags att ändra på detta nu. Pröva ett nytt förhållningssätt denna dag.

Dag 4. Stå upp. Utan att tänka på det sjunker vi ner i soffan eller en fåtölj så fort vi får en stund över för oss själva. Avstå från den vanan genom att hålla dig på fötter i minst en timme. Hur känns det att läsa tidningen, sticka eller se på tv stående? Vad kan du hitta på för nya sysselsättningar på stående fot?

Dag 5. Nya insikter. Ta reda på nya saker om dina vänner, bekanta – och om dig själv. Fråga ut dem om något som du bestämt i förväg. Du kan få värdefulla insikter om dig själv om du frågar någon nära om hur du själv uppfattas.

Dag 6. Gör tvärtom. En riktig vaneknäckar-övning! Om du alltid träffar dina vänner på kvällar, stäm frukostträff med dem denna dag. Om du alltid klär dig i jeans och tröja är det kjol och blus som gäller i dag. Hitta andra saker att förändra och gör tvärtom denna dag.

Dag 7. Bli givmild. Att hjälpa, stötta eller skänka någon en gåva gör att både du och mottagaren mår bra. Dina relationer förbättras och du öppnar ditt sinne för positiva impulser. Dessa impulser hjälper till att boosta motivationen för bättre vanor som kommer att påskynda din viktnedgång.  

Tänk på att: När du börjar bryta dina gamla ovanor är det lättare att lägga in nya, sunda vanor. Välj nya aktiviteter där du rör dig mer och inte riskerar att trigga i gång ditt sug efter mat.

AV: Eva Boholm-Appelquist

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…